Ylva Johansson: ”Märkligt förslag Svenskt Näringsliv kommit med”

2017-10-26 16:29 Tiina Demargne  
Ylva Johansson, S, arbetsmarknads- och etableringsminister. Foto: Jörgen Appelgren

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sågar Svenskt Näringslivs idé att frikoppla skyddsombuden från facket: – Förslaget skulle försvaga skyddsombudens arbete.

Svenskt Näringsliv har lämnat ett förslag som även fått fackliga organisationer som LO, TCO och Saco att gå i taket. Regionala skyddsombud skulle enligt rapporten, Dags att tänka nytt – ett modernt arbetsmiljöarbete kräver moderna regler och roller, ersättas med oberoende arbetsmiljörådgivare.

– Det är ett väldigt märkligt förslag. Jag tror att det är helt nödvändigt att kopplingen finns till den fackliga organisationen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, till Lag & Avtal.

– En regeringsutredning föreslår att de regionala skyddsombuden ska få tillträde också till alla arbetsplatser, där det finns kollektivavtal och inte bara där det finns medlemmar.

Svenskt Näringsliv menar att förslaget ligger mer i tiden

– Jag förstår inte vad de pratar om faktiskt. Är det något som ligger i tiden så är det just fackligt arbete och den svenska modellen. Vi ser snarare att andra sätt att organisera arbetet på, vid sidan om parterna och facket, stöter på många fler problem. Den svenska modellen har verkligen framtiden för sig.

Läs hela rapporten från Svenskt Näringsliv här: Dags att tänka nytt

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer