”Yttrandefriheten måste tillgodoses”

2019-05-23 00:00 Jonna Söderqvist  
Nils Funcke. Foto: Jörgen Appelgren

Skydd mot godtycke och den enskildas rättssäkerhet är oerhört viktiga när turordningsreglerna luckras upp. Det anser yttrandefrihetsexpert Nils Funcke.

Hur ser du på utökade undantag i turordnings­reglerna?

– Yttrandefrihetsintresset måste tillgodoses både inom offentlig och privat sektor. Har man ett strikt och stramt förfarande kring turordningsreglerna så finns det inte så mycket utrymme för att laborera med undantag. När reglerna får fler undantag kan det leda till att arbetsgivaren försöker bli av med personer som inte uppträder tillräckligt lojalt, men som inte överskrider gränsen för illojalitet enligt lagen.

Vilka följder kan det få?

– Det kan uppstå en situation där en arbetsgivare vid arbetsbristuppsägningar väger in hur lojal en person är mot företaget och prickar av vilka de vill bli av med.

Vem kan drabbas av det?

– De personer som inte kan definieras som vissel­blåsare men som är kritiska till arbetsgivaren eller ställer krav på till exempel förbättringar i arbetsmiljön. Men det kan också handla om personer som också är kritiska till facket. För de personerna kan det leda till stora risker när facket och arbetsgivaren är överens.

Hur kan man motverka att det blir så?

– Regeringen poängterar skyddet mot godtycke i direk­tivet. När reglerna utformas är det viktigt att mini­mera utrymmet för godtycke och att garantera den enskildas rättssäkerhet. När reglerna längre fram tillämpas måste facket vara alert på tendenser som tyder på att oppositionella drabbas.

– Som jag ser det påverkas inte den grundlagsskyddade meddelarfriheten inom offentlig sektor av utökade undantag i turordningen, men det kräver detaljerade bestämmelser för hur undantagen i kvantitet och i sak får ske.

– Också visselblåsarlagen skyddar, men det krävs ganska mycket för att klassas som visselblåsare enligt lagen.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen