Sponsrad

RiVe Juridiska företrädde fastighetschef i Stockholm

Affärsområdeschefen fick sparken efter märkliga omständigheter som påstods bero på arbetsbrist. Men RiVe pekade på att företagsledningen vilselett mannen att skriva på en överenskommelse, som var ogiltig, något som inte är ovanligt.

Publicerad

Arbetsrättsbyrån RiVe Juridiska Byrå är Sveriges ledande arbetsrättsbyrå och besitter mångårig erfarenhet när det kommer till förhandling. Byråns avdelning i Stockholm har företrätt klienter i flera uppmärksammade fall inom arbetsrätt i Stockholm.

Den här gången kopplades byrån in efter att ett fastighetsföretag med hand om uthyrning av lägenheter och lokaler i Stockholm hamnat i juridiskt blåsväder efter att bolagets affärsområdeschef förletts att skriva på en överenskommelse om sin egen uppsägning.

Bakom händelsen fanns en historia som började med att företagets allra högsta styrande, VD:n, kontaktade affärsområdeschefen för bostäder och bad honom ordna så att två av hennes närstående kunde få tillgång till varsin lägenhet.

Den tillfrågade chefen gjorde vad han kunde och ordnade fram lägenheterna och lyckades få de två närstående att slippa bostadskön.

– Han gör allt enligt det order han fått av VD’n och lyckas ordna så att två lediga lägenheter går i förtur till VD:ns närstående. Det handlar inte om något med ekonomiskt anseende, utan allt går rent juridiskt rätt till, berättar Karl Gustavsson, vid RiVe Juridiska Byrå.

En kort tid därefter blir affärsområdeschefen ännu en gång kontaktad av företagsledningen när ytterligare en närstående person behöver bostad. Även den här gången lyckas han tillgodose önskemålen och lägenheten hyrs ut, före den ordinarie kön, till den närstående.

När han ett halvår senare själv tänker nyttja sin position på fastighetsmarknaden i samband med att hans dotter söker bostad, reagerar företagsledningen starkt. Plötsligt menar man att hans handlande är förenat med korruption och otillbörlighet.

Kort därefter får arbetsgivaren honom att skriva på ett papper om att han är överens med dem om att lämna företaget på grund av arbetsbrist. I samband med avgången får han sex månadslöners i avgångsvederlag.

Men ett tag efter att ha lämnat tjänsten blir han varse, genom en kontakt med insyn i bolaget, att hans tidigare tjänst som affärsområdeschef blev tillsatt redan dagen efter hans avgång och det är inte av vem som helst. Personen han pratar med berättar att det är VD:n på bolagets bror som tagit över hans tjänst.

– Det är först när han får reda på vem det är som tagit över hans tjänsts som han bestämmer sig för att kontakta RiVe Juridiska, specialister på arbetsrätt i Stockholm. Efter att han gått igenom ärendet med oss bestämmer vi oss för att kontakta företagsledningen, berättar Karl Gustavsson.

RiVe gick på linjen att det inte alls rörde sig om arbetsbrist, såsom framgick av överenskommelsen, eftersom tjänsten bevisligen blivit tillsatt redan dagen efter att deras klient lämnade. Istället menade RiVe att han blivit svikligt förledd av bolaget att skriva på överenskommelsen, i första hand då de hotat honom med avsked för påstådd otillbörlighet och korruption och i andra hand då avtalat som skrivits under bar lydelsen ”överenskommelse om anställningens upphörande på grund av arbetsbrist” trots att någon arbetsbrist faktiskt inte förelåg.

– Avtalet ska enligt avtalslagen klassas som ogiltigt. Han har varit av uppfattningen att överenskommelsen hade grund i arbetsbrist för det framgick av dokumentet. Det var en överenskommelse som båda parter undertecknade, men när det visar sig att överenskommelsen i sig baseras på en lögn, då menar vi att den är ogiltig och att han blivit svikligt förledd av arbetsgivaren att skriva på den aktuella överenskommelsen, säger Karl Gustavsson.

RiVe hotade med att ta ärendet till domstol, och RiVe i Stockholm var beredd att göra just det, men parterna kom överens om ett betydligt större utköp är de ordinarie sex månadslönerna istället. Ytterligare två årslöner lades till potten och den tidigare affärsområdeschefen gick till sist nöjd ur händelsen.

På RiVe Juridiska Byrå AB är det inte första gången man bistår i den här typen av ärenden.

– Detta är en ganska vanlig väg tyvärr, att göra sig av med sina anställda genom att lura dem in i en överenskommelse som i praktiken endast gynnar den ena parten. Man svikligt förleder helt enkelt och påstår att någonting som skett är avskedsgrund eller att det råder arbetsbrist, det får anställda att skriva på mycket lägre belopp än vad de egentligen borde få. Det kan vara en bra idé att få hjälp av en specialist i arbetsrätt om en sådan situation uppstår.

RiVe kan bistå med en kostnadsfri bedömning inom arbetsrätt, klicka här

Annonsinformation:

Detta är en annons. Den är inte skriven av Lag & Avtals redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Lag & Avtals kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.