34 visslade om fiffel och båg

2012-09-19 23:00 Elinor Torp  

Göteborgs stad är först ut med visselpipa mot mygel. På ett år har 34 tips kommit in – sex av dem har lett till kritiska utlåtande. Nu vill fler kommuner investera i en whistleblower-funktion.

Flera av tipsen till Göteborgs stad rör arbetsrättsliga tveksamheter. En person uppger att tjänster på ett kommunalt fastighetsbolag går till familjemedlemmar i stället för att annonseras ut. En annan tipsare beskriver hur anställda tvingas fylla i en medarbetarenkät med chefen hängande över axeln. Enligt en tipslämnare extraknäcker brandpersonal på arbetstid för att utföra jobb på chefernas villor.

– En dryg handfull har lett till lite större utredningar. Vi har kunnat konstatera några fall av jäv och att man handlar vid sidan av ramavtal. Någon större mutskandal har vi inte upptäckt, berättar Jan Persson, stadsjurist på kommunen.

Ett tips hamnade hos polisen. Det handlar om ett misskött projekt där personer misstänks ha skott sig.

– Whistleblower-funktionen är till för anställda och politiker, men vi får in tips från allmänheten också. Vi hanterar dem, men allmänt missnöje avskrivs direkt, säger Jan Persson.

Den som misstänker att chefen eller andra nyckelpersoner håller på med oegentligheter anmäler det via kommunens interna webbplats. Tipsaren ringer, mejlar eller skriver brev. Uppgifterna hamnar hos Magnusson Advokatbyrå som får 10 000 kronor i månaden för att ta emot dem. Inom tre arbetsdagar ska tipsen vidarebefordras till kommunens stadsledningskontor. Här utreds de av en intern grupp bestående av tre personer. Stadsjuristen Jan Persson leder gruppen. Att visselblåsarna får vara anonyma har visat sig viktigt. Endast 2 av 34 vågar berätta vilka de är. Men tipslämnarnas anonymitet ställer också till det för utredarna. Uppgifterna blir svårare att kolla upp.

Jan Persson tror att fler tips skulle komma in om de utreddes externt.

– Det känns säkert obehagligare att kontakta någon inom sin egen organisation, säger Katja Cato vid Magnusson Advokatbyrå.

Företag, myndigheter, kommuner och statliga verk har alla kontaktat byrån och visat intresse för tjänsten.

Whistleblower-funktionen kommer från USA. Här finns lagstiftning som skyddar visselblåsare och även belönar dem om tipset leder till att någon straffas för ett finansbrott. Katja Cato berättar:

– Jag fick precis ett mejl där det stod att någon nu hade fått den första belöningen, 30 procent av straffavgiften som företaget ålades att betala.

Sveriges kommuner och landsting har nu startat ett projekt för att komma tillrätta med oegentligheter.

Göteborgs stad används som förebild och leder projektet. När kommunen berättade om sin första tid med whistleblower-funktionen inledde man med: Det är svårt att upptäcka oegentligheter om man inte får tips.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer