4 frågor till Cathrine Lilja Hansson...

2019-10-17 00:00  
En anledning att meddela prövningstillstånd kan vara om det finns anledning att betvivla att tingsrättsavgörandet är korrekt, menar Arbetsdomstolens chef Cathrine Lilja Hansson. Foto: Jörgen Appelgren

... Arbetsdomstolens chef.

Ni genomför just nu en omfattande ombyggnad och tillgänglighetsanpassning av lokalerna. Vad är det som händer?

– Det ska bland annat instal­leras en ny hiss, delar av huset ska stambytas, golv justeras för att bli mer framkom­liga för exempelvis rullstolsburna och det gamla arkivet ska renoveras för att uppfylla dagens krav. Arbetet beräknas vara klart till halvårsskiftet 2020.

Huset som AD håller till i, Ryningska palatset i gamla stan i Stockholm, är byggt på 1600-talet och har under århundradena inhyst krog, kaffe­stuga och en lång rad andra verksamheter. Vilka svårig­heter uppstår när man renoverar ett så gammalt hus?

– En utmaning är att det inte alltid finns ett tillförlitligt under­lag för hur saker och ting är konstruerade. En gammal mur kan uppdaga sig eller ledningar och rör som inte fanns på ritning. Det gör att arkitekterna och byggarna ibland får tänka om, vilket kan fördröja genomförandet.

Hur kommer byggandet att påverka er verksamhet?

– Dels kommer domstolen inte ha någon fungerande hiss under byggtiden, dels kommer arbetena tidvis att låta. Till exempel försöker dom­stolen planera för att huvud­förhandlingar i första hand hålls i sal B, eftersom sal A är mer utsatt för störande ljud.

I regeringens budgetförslag för 2020 tilldelas ni 34,2 miljoner kronor. Får ni mer pengar för att täcka de ökade kostnaderna i samband med ombyggnaden?

– Ja, vi får en miljon mer än förra året. Men pengarna är inte öronmärkta. Vårt anslag ska täcka alla kostnader under budgetåret.

Ann Olrin

Emilie Stendahl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer