4 frågor till David Frydlinger...

2019-04-25 00:00 Lena Gunnars  
David Frydinger. Foto: Privat

... vd för Cirio advokatbyrå, som slutit kollektivavtal med Unionen och Akademikerförbundet.

Advokat­branschen har fått kritik för att så få har kollektivavtal, varför är det så?

– Det vill jag inte spekulera i. Andra professional services-branscher, som exempelvis revisionsbranschen, har ju ofta kollektivavtal.

Varför valde ni att teckna kollektivavtal?

– Vi är en nygammal byrå. Fram till årsskiftet ingick vi i advokat­byrån Lindahl och var Lindahls Stockholmskontor. Sedan bestämde vi oss för att lämna och köra under egen flagg. På många sätt är vi samma företag som innan, men samtidigt vill vi gå framåt och fortsätta vara en fantastisk byrå både för klienter och medarbetare. Vi har också ökade krav och för­väntningar på oss ifråga om socialt ansvarstagande. Det gäller alltifrån hur vi återvinner vårt skräp till hur vi tar hand om vår personal. Ett av våra ledord är ”We see the human”. Då är det ett naturligt steg för oss att ingå kollektivavtal med allt vad det innebär, bland annat ökat medbestämmande.

Läs mer: KFO: Advokatsamfundet bromsar kollektivavtal på byråer

Hur märker medarbetarna att det finns ett kollektivavtal?

– Kollektivavtalet började gälla 1 april, så än märks det kanske inte så mycket. I vissa avseenden är det en ny miljö där det gäller både för oss och medarbetarna att hitta fram i detta ramverk. Det här är ett sätt att öka samverkan, även om vi tycker att vi redan i dag har en god kommunikation. När man ska tala om arbetstider, löner och arbetsmiljö ser jag det som fördelaktigt att ta in en tredje part.

Vilka reaktioner har ni fått från branschen?

– Inga. Vi har inte velat göra någon stor grej av det. Men personalen har varit väldigt uppskattande. Vi har uttryckligen sagt att vi vill ha en bra och mänsklig arbetsplats. Det här är en bra signal för oss att skicka om att vi menar allvar med det.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer