4 frågor till Lena Gunnars och Calle von Scheele ...

2016-12-15 00:00 Tiina Demargne  
Lag & Avtals reportrar Lena Gunnars och Calle von Scheele följer avtalsrörelsen intensivt. Varje vecka gör de minst ett nyhetsbrev. Foto: Jörgen Appelgren

... Lag & Avtals specialreporter Lena Gunnars har fått en ny kollega vid sin sida: Calle von Scheele, arbetsmarknads­reporter sedan 1980-talet och tidigare chefredaktör för ett par fackliga tidningar.

Vilka blir de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen?

– Som vanligt kommer nivån på löneökningarna stå i centrum. Hemmamarknaden är hetare än marknaderna för exportindustrin. Det kommer sätta press på parterna inom industrin att lägga löneökningarna på en nivå som fungerar både gentemot exportföretagens konkurrenskraft och de goda tiderna för arbets­givarna på hemmaplan. Lyckas de inte kommer industriavtalets ”märke” få svårt att styra löne­ökningarna på övriga sektorer.

Vilken nöt blir svårast att knäcka?                        

– Tre frågor är explosiva. Industrins arbetsgivare tycker inte att de fick något alls i 2016 års avtalsrörelse, att den fackliga motparten inte förhandlade. Frågan är om de kan acceptera ett avtal utan att ha fått något i år igen. Arbetsgivarna kommer att driva en nedväxling av löneökningstakten och en utökning av den så kallade arbetstidskorridoren i industrin. En annan känslig fråga är ackorden i byggbranschen. Arbetsgivarna vill förändra medan facket försvarar det nu­varande systemet och är berett att gå i konflikt för det. Den tredje frågan är att tjänstemännen kommer att driva flexpension mot Almega, som envist håller emot.                        

Något som kan bubbla upp?                        

– Förra gången blev anställningsformer med lägre löner för nyanlända och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden en het fråga. De borgerliga partierna lanserade förslag på olika speciallösningar. Deras förslag ligger kvar. Frågan är om partierna kommer aktualisera dem när förhandlingarna dra i gång.                        

Fortsätter trenden med ettåriga avtal?

– Just nu är det troligt. Facken inom industrin har ettårigt avtal som utgångspunkt för sina krav och även arbetsgivarna har talat om en kort avtalsperiod. Men en längre avtalsperiod kan bli lösningen om parterna kommer överens i viktiga villkorsfrågor, som behöver tid att sjösättas. Förhandlarna brukar själva säga att avtalets längd beror på vad de får.

Så beställer du nyhetsbrevet

Avtalsrörelsebrevet kommer i din mejlbox på tisdagar. Under mer intensiva perioder under avtalsrörelsen skickas två brev i veckan. Prenumeration finns att beställa på lag-avtal.se/avtalsrorelsen

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer