4 frågor till Ulrika Husmark...

2020-11-12 00:00 Lena Gunnars  
Foto: Olle Holdar

... jämställdhetsexpert på fackförbundet Akavia som genom Justitiapriset vill öka jämställdheten på landets advokatbyråer.

1. Vad är Justitiapriset?

– Det är ett pris som vi delar ut tillsammans med föreningen Justitiapriset och analysföretaget Add Gender till den affärsjuridiska byrå som jobbar bäst med jämställdhet. Vi vill uppmuntra de byråer som gör bra ifrån sig. Kvinnor är över­repre­sen­terade på juristutbildningarna och när det gäller att sitta ting. Sedan när de börjar jobba på advokat­byråerna försvinner de på de högre positionerna. Många tycker att det blir svårt att förena familje­liv med de krav och förvänt­ningar som finns på byråerna, med höga leverans­krav och att man alltid ska vara nåbar. Vi har också hört att många som kommer tillbaka från sina föräldraledigheter blivit fråntagna ­roliga uppdrag ­eller inte förväntas ­kunna jobba lika hårt.

2. Förutom att dela ut priset undersöker ni även jämställdheten i den affärs­juridiska ­branschen, varför då?

– Vi vill inte nöja oss med att bara ge pris till de byråer som jobbar bäst. Vi har fått önskemål om att inte bara mäta jämställdhet utan också ge exempel på hur det kan se ut, att jämföra läget med andra branscher och ge konkreta ­exempel där byråer som lyckats verk­ligen kan dela med sig av sina erfaren­heter. Det är viktigt att öka jämställd­heten inom branschen, det vinner alla på.

3. Lag & Avtal har bland annat i två ­tidigare specialer skrivit om ojämställdheten på advokatbyråerna. År 2013 var bara 13 procent av delägarna på landets största byråer kvinnor och för två år sedan var det ­17 procent – vilka blir konsekvenserna?

– Alla verksamheter mår bra av mångfald. Mångfald gör att med­arbetare kan lösa mer komplexa problem. I förlängningen ger det också mer lukrativa verksamheter. Det blir problematiskt om man har för­vänt­ningar på att kvinnorna ska skaffa barn och man då bara väljer bland männen. Då har man dessutom ett mindre under­lag av bra personer att rekrytera från.

4. Vad är er lösning?

– Det handlar om att ta jämställd­heten på allvar och gå från ord till handling. Många byråer pratar om problemet, men det är en sak att prata och en helt annan sak att agera. Det räcker inte med att bara ha fina policy­doku­ment. Sätt konkreta mål, som det går att räkna på: ”Om ett år vill vi ha så och så många kvinnor i styrelserna”, till exempel.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer