6 frågor till Elisabet Örnerborg och Lena Gunnars...

2016-02-03 09:14 Elisabeth Vene  
Elisabet Örnerborg, reporter på Lag & Avtal sedan 26 år, har bevakat de stora avtalsrörelserna sedan 2004. Den här är hennes sjätte gång. För Lena Gunnars är det den andra. Hon har varit reporter på Lag & Avtal i fem år. Hon har en bakgrund inom dagspress, på dåvarande LO-Tidningen, Sekotidningen och Handelsnytt. Foto: Jörgen Appelgren

Det är extra spännande den här gången, tycker Elisabet Örnerborg och Lena Gunnars. Varje vecka gör de ett nyhetsbrev med senaste nytt från årets rekordstora avtalsrörelse.

1. Varför ska man prenumerera på ert brev?

– För att kunna följa med i alla turer och få en bild av vad som händer varje vecka.

2. Vad är det speciella med 2016 års avtalsrörelse?

– Det är flest avtal som ska förhandlas om, all-time-high. Det är också extra spännande och ovisst eftersom LO-samordningen sprack. Industrins parter ska som vanligt sätta märket, den lönenorm som alla andra följer enligt tradition. Men samtidigt för­söker fackförbundsgruppen 6 F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsförbundet, Målarna, Seko – Transport var förr det sjätte förbundet) hitta en egen plattform att förhandla från. Det har spekulerats i om det blir två märken den här gången.

3. Varför är detta så viktigt?

– Avtalsrörelsen berör alla som jobbar och handlar inte bara om löner utan även villkor som arbetstider, arbets­miljö, jämställdhet. Det är också intressant att kollektivavtalsbrott och tolkningar av kollektivavtal som kommer upp i Arbetsdom­stolen har börjat i avtalsrörelsen. Och vice versa, domar i AD kan leda till att avtalsrörelsen handlar om en viss fråga. Som granskningsarvodena. De avskaffades i byggavtalet. Elektrikerförbundet ville behålla sin motsvarighet men förlorade i AD, vilket ledde till ett nytt kollektivavtal. Det går i en cirkel.

4. Vad händer med kvinnolönerna?

– Kommunal vill höja undersköterskornas löner och får ovanligt nog stöd från IF Metall, som anser att de är värdediskriminerade. En verkstadsarbetare med lika lång utbildning och lika stort ansvar eller mindre får 2 800 mer i månaden. Somliga vill inte prata om kvinnolöner, eftersom det finns män bland de låg­avlönade. Samtidigt vill arbets­givarna frysa lägstalönerna och hänvisar till arbetslösheten och flyktingsituationen.

5. Finns det någon trend?

– De sifferlösa avtalen ökar. De som har sådana är lika intresserade som vi av att se vad de andra gör.

6. Vad får ni allt ifrån?

– Vi går på seminarier, pratar med båda parters förhandlingschefer, med andra kontakter och får också uppslag via sociala medier.

Så beställer du nyhetsbrevet

Avtalsrörelsebrevet kommer varje tisdag under ett års tid. Under mer intensiva perioder kommer brevet ut två dagar i veckan. Prenumeration finns att beställa på lag-avtal.se/avtalsrorelsen

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer