<p> Likadant går det att argumentera för ett slopande av tv-licensen. Nästan alla tittar på SVT, alltså motiverat att baka in avgiften i skatten. </p> <p>Men så enkel ska tillvaron tydligen inte vara. Istället ska vi bombarderas med nya räkningar för den obligatoriska a-kassan. Om den kommer att införas är förstås högst osäkert, särskilt då ingen verkar förstå motiven. Ursula Berge, samhällspolitisk chef på SSR, hävdade i radioprogrammet Godmorgon Världen att regeringen skäms. Att dryga miljonen skulle ställa sig utanför en a-kassa med höjda avgifter kunde regeringen inte föreställa sig, nu måste den generella välfärden återupprättas. Andra fackliga företrädare, som Wanja Lundby-Wedin, är däremot övertygade om att regeringen vill slå undan benen på fackföreningsrörelsen. Med en frikopplad a-kassa minskar antalet medlemmar i facket, ett drömscenario för en högerregering. Enligt LO. Men medlemsraset behöver inte vind i ryggen med obligatorisk a-kassa. Tappet fortsätter i alla fall, och den utvecklingen får knappast regeringen att jubla. Om den svenska modellen kantrar, då väntar strejker av sydeuropeiskt snitt. Och strejker ger inte fler röster.</p> <p>Nå vad vet man, regeringens syfte kanske är ädelt - att säkra ett trygghetssystem för alla vid arbetslöshet, inte att krossa facket. Smidigast är då att baka in avgifterna för a-kassan i skatten. Nu kanske någon invänder att en och annan svensk inte arbetar, därmed skulle det vara orättfärdigt för dem att bidra till arbetslöshetsförsäkringen, men så är samhället konstruerat: ingen kan utnyttja hela välfärdssystemet, alla måste bidra. En annan fördel är att vi slipper dagens djupt orättvisa system. Den som arbetar i en osäker bransch med låga löner ska givetvis inte straffas med högre avgifter. Att de har råd att gå med i facket är också avgörande, i just dessa branscher krävs facklig styrka. </p></p>
Lennart läser:
Christer Ågren på Svenskt Näringsliv om kommande lönekrav:
"Det finns ingen anledning att revanschera sig utan facken bör vara stolta över att ha bidragit till att få fart på ekonomin och en nedgång i arbetslösheten".
Metall-basen Stefan Löfven i en krönika i Dagens Arbete:
"Var så säkra: kraven ute på arbetsplatserna höjs i samma takt som godisregnet över företagsledningar och aktieägare ökar".
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.