A-kassa åt alla - men baka in notan i skatten

2011-02-23 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa

LEDARE. I mitten av varje månad rasslar barnbidragen in på mitt konto. Där ska pengarna ligga orörda i tio dagar, sedan är det dags att betala in lika mycket för dagis. Poängen är därmed svår att begripa, såvida staten inte vill dana min karaktär. Nu brukar jag ha ganska lätt för att inte slösa bort barnbidraget, därmed kan jag tänka mig att kvitta posterna. Inget barnbidrag, ingen dagisavgift.

<p> Likadant går det att argumentera för ett slopande av tv-licensen. Nästan alla tittar på SVT, alltså motiverat att baka in avgiften i skatten. </p> <p>Men så enkel ska tillvaron tydligen inte vara. Istället ska vi bombarderas med nya räkningar för den obligatoriska a-kassan. Om den kommer att införas är förstås högst osäkert, särskilt då ingen verkar förstå motiven. Ursula Berge, samhällspolitisk chef på SSR, hävdade i radioprogrammet Godmorgon Världen att regeringen skäms. Att dryga miljonen skulle ställa sig utanför en a-kassa med höjda avgifter kunde regeringen inte föreställa sig, nu måste den generella välfärden återupprättas. Andra fackliga företrädare, som Wanja Lundby-Wedin, är däremot övertygade om att regeringen vill slå undan benen på fackföreningsrörelsen. Med en frikopplad a-kassa minskar antalet medlemmar i facket, ett drömscenario för en högerregering. Enligt LO. Men medlemsraset behöver inte vind i ryggen med obligatorisk a-kassa. Tappet fortsätter i alla fall, och den utvecklingen får knappast regeringen att jubla. Om den svenska modellen kantrar, då väntar strejker av sydeuropeiskt snitt. Och strejker ger inte fler röster.</p> <p>Nå vad vet man, regeringens syfte kanske är ädelt - att säkra ett trygghetssystem för alla vid arbetslöshet, inte att krossa facket. Smidigast är då att baka in avgifterna för a-kassan i skatten. Nu kanske någon invänder att en och annan svensk inte arbetar, därmed skulle det vara orättfärdigt för dem att bidra till arbetslöshetsförsäkringen, men så är samhället konstruerat: ingen kan utnyttja hela välfärdssystemet, alla måste bidra. En annan fördel är att vi slipper dagens djupt orättvisa system. Den som arbetar i en osäker bransch med låga löner ska givetvis inte straffas med högre avgifter. Att de har råd att gå med i facket är också avgörande, i just dessa branscher krävs facklig styrka. </p></p>

Lennart läser:

Christer Ågren på Svenskt Näringsliv om kommande lönekrav:

"Det finns ingen anledning att revanschera sig utan facken bör vara stolta över att ha bidragit till att få fart på ekonomin och en nedgång i arbetslösheten".

Metall-basen Stefan Löfven i en krönika i Dagens Arbete:

"Var så säkra: kraven ute på arbetsplatserna höjs i samma takt som godisregnet över företagsledningar och aktieägare ökar".

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer