AD: Befogat med avskedande efter sexuella närmanden

2021-03-10 17:00 Mattias Croneborg  
Arbetsförmedlingen avskedade en anställd som gjort sexuella närmanden mot en arbetssökande. Det var rätt, konstaterar AD i en dom. Foto: TT-Bild

Det var rätt av Arbetsförmedlingen att avskeda en anställd efter att han gjort sexuella närmanden mot en arbetssökande. Han har grovt åsidosatt sina åligganden mot staten, enligt en dom från Arbetsdomstolen.

En anställd som jobbade som kundresurs på ett av Arbetsförmedlingens lokalkontor avskedades i februari 2020. Han avskedades efter att en arbetssökande sagt att hon blivit utsatt för sexuella närmanden och att hon blivit utlovad tjänster, som svenskundervisning, ifall hon inledde en sexuell relation med den anställde.

Fackförbundet ST stämde Arbetsförmedlingen och bestred händelseförloppet som den arbetssökande hade återgett.

Bakgrunden var att den arbetssökande träffade kundresursen på ett lokalkontor i augusti 2019. Hon var där för att söka jobb. Kundresursen ska ha kört den arbetssökande i sin privata bil och besökt tre potentiella arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen säger att kundresursen i bilen kommenterat den arbetssökande kvinnans utseende på ett olämpligt sätt, och även följt med till hennes hem och där kommit med sexuella närmanden mot henne, både fysiskt och verbalt, och utlovat vissa förmåner från Arbetsförmedlingens sida till henne i utbyte mot en sexuell relation.

Förutom att bestrida själva händelseförloppet kritiserar ST även den interna utredningen från Arbetsförmedlingen för att inte ha använt inpasseringsloggar till lokalkontoret och uppgifter om kundresursens inloggningar på sin tjänstedator. Förbundet anser att detta skulle kunna ha styrkt att kundresursen inte kunde ha varit i kvinnans bostad vid den tidpunkt som Arbetsförmedlingen gör gällande. Förbundet för även fram att kvinnan polisanmält händelsen men att förundersökningen lades ned.

Arbetsdomstolen finner dock kvinnans version trovärdig. Domstolen fäster också stor vikt till vittnen från Arbetsförmedlingen som gjort internutredningen och till en socialsekreterare som kvinnan vände sig till strax efter den omtvistade händelsen.

Arbetsdomstolen anser att de invändningar som förbundet framfört, angående brister i Arbetsförmedlingens interna utredning, inte påverkar bevisningens styrka. Anledningen är att Arbetsförmedlingens experter har sagt att även om man skulle ha gjort den elektroniska kartläggning som förbundet efterfrågat så skulle det inte vara tillräckligt tillförlitliga bevis för om kundresursen har varit på kontoret eller inte.

Arbetsdomstolens nästa steg var att pröva om det nu bevisade händelseförloppet var fog för avskedande. Här slår AD fast att kundresursen grovt åsidosatt sina åligganden mot staten på ett sådant sätt att det funnits laga skäl för avskedandet.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer