AD: Företaget för otydligt i fråga om anställning

2021-03-31 15:37 Mattias Croneborg  

En lärare hade efter samtal med bolagets vd uppfattat det som att hon var fråntagen från sin tjänst. Bolaget menar att så inte alls var fallet, men AD slår fast att det är arbetsgivaren ansvar ifall det råder oklarheter.

Stockholms Lokala Samorganisation hade stämt bemanningsföretaget CenterLink Sverige AB och Kompetensföretagen för avskedande av en lärare. Vid ett möte den 22 maj 2018 mellan läraren och företagets vd och under den efterföljande mejlväxlingen uppfattade läraren att hon blivit avskedad.

Företaget bestrider att det handlade om ett avskedande. Arbetsdomstolen menar dock att företaget borde ha förstått utifrån mejlen att läraren uppfattade det som att hon blivit skild från sin anställning. Arbetsdomstolen ger Samorganisationen rätt.

Läraren hade en tidsbegränsad heltidsanställning som skulle ha löpt ut i mars 2019. Men den 22 maj 2018 eller dagarna därefter uppstod det alltså oklarheter om kvinnans anställning.  AD menar att det är arbetsgivaren ansvar att klargöra för arbetstagaren vad arbetsgivaren avser. Om arbetsgivaren inte gör det, kan situationen jämställas med ett avskedande eller en uppsägning från arbetsgivarens sida, slår domstolen fast.

AD konstaterar i nästa steg att det saknats laga grund för avskedandet.

För detta dömer AD bolaget att betala allmänt skadestånd till kvinnan på 100 000 kronor.

Samorganisationen hade också yrkat allmänt skadestånd för brott mot skriftlighetskravet och varselskyldigheten.

I ett skede i förhandlingarna med samorganisationen förnekade bolaget att kvinnan över huvud taget varit anställd. AD kommer fram till att bolaget måste ha gjort detta mot bättre vetande. Bolaget ska därför betala skadestånd för formaliafelen. För det får bolaget betala allmänt skadestånd till kvinnan på sammanlagt 45 000 kronor och även 25 000 kronor till förbundet.

Bolaget ska därutöver ersätta kvinnan för utebliven lön under tiden tills hon i augusti fick nytt jobb samt betala samorganisationens rättegångskostnader.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer