AD: Hamnarbetarförbundet kräver 3,5 miljoner kronor

2021-01-18 12:00 Lena Gunnars  
Svenska Hamnarbetarförbundet kräver ersättning för 16 hamnarbetare i Karlshamns hamn. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svenska Hamnarbetarförbundet har stämt Karlshamns hamn och Sveriges Hamnar i Arbetsdomstolen. Förbundet yrkar att Karlshamns hamn ska betala 3 432 809 kronor till 16 medlemmar för utebliven övertidsersättning.

Sedan den 4 mars 2019 är Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar bundna av Hamn- och stuveriavtalet. Men ett särskilt arbetstidsschema har tillämpats fram till i höstas som ersatt arbetstagarna för obekväm arbetstid. Hamnarbetarförbundet har hela tiden utgått ifrån att arbetsgivaren och fackförbundet Transport hade ingått en sådan lokal överenskommelse, som gick ut på att man istället för övertidsersättning enligt avtalet tillämpat en annan ersättning. Men det förutsätter att det verkligen finns en sådan lokal överenskommelse mellan de avtalsslutande parterna, Karlshamns hamn och Transport, understryker förbundet i stämningsansökan.  

I en mbl-förhandling i maj förra året ska förbundet dock ha fått veta av arbetsgivaren att det inte fanns något sådant lokalt avtal som undertecknats av Transport. Därför är det övertidsbestämmelserna i Hamn- och stuveriavtalet som gäller hävdar förbundet.

Hamnarbetarförbundet konstaterar i stämningsansökan att bolaget i strid mot Hamn- och stuveriavtalet inte har betalat ut ersättning enligt bestämmelserna om övertid.-

Den ersättning medlemmarna har fått i form av ob-ersättning, och ett särskilt schemaformstillägg, var lägre än ersättningen de skulle haft rätt till enligt Hamn och stuveriavtalet, hävdar förbundet.

Ersättningen som förbundet yrkar till sina medlemmar, är skillnaden mellan den ersättning medlemmarna fått och den de skulle haft rätt till enligt hamn- och stuveriavtalet, framhåller Hamnarbetarförbundet.

Både lokala och centrala förhandlingar har genomförts utan att man kunnat komma överens.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer