AD: Köra buss med SD-reklam inte så farligt

2016-03-02 10:37 Ann Norrby  
Sverigedemokraternas valaffisch på en blå SL-buss i centrala Stockholm inför valet 2014. Foto: Johan Nilsson / TT-Bild

Syndikalisterna stoppade körningen av bussarna med reklam för Sverigedemokraterna direkt. Bussbolaget fick ingen chans att hantera följderna. Det skulle bolaget ha haft, anser AD.

Före riksdagsvalet 2014 köpte Sverigedemokraterna reklamplats på bussar som körde i Stockholms innerstad. Syndikalistiska Bussarbetarsektionen ansåg att reklamen kunde vara en arbetsmiljörisk och varslade därför om blockad. Blockaden utlöstes direkt den 25 augusti, utan varseltid. Det motiverades med att blockaden annars skulle bli verkningslös och att det var farligt för förarna att köra bussarna.

Arbetsgivarorganisationen stämde sektionen och krävde 100 000 kronor i allmänt skadestånd. Sektionen hade inga giltiga skäl för att strunta i varseltiden, ansåg arbetsgivarsidan. Dessutom var varslet otydligt.

Arbetsdomstolen håller med arbetsgivarsidan i stort sett om allt. Blockaden skulle ha kunnat pågå i över tio dagar om sektionen hade följt reglerna om sju dagars varsel. Säkerhetsskäl gjorde inte heller att blockaden måste träda i kraft omedelbart.

Att blockaden skulle gälla när sektionen bedömde att det fanns arbetsmiljörisker gjorde att stridsåtgärdens omfattning var alltför oklar, anser domstolen.

Sektionen får dels betala 70 000 kronor i allmänt skadestånd, dels motpartens rättegångskostnader på 120 000 kronor.

Om domen

Dom 13/16 den 2 mars.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen