Alla företag säger sig ha meddelarfrihet i princip

2010-12-08 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Alla vet vad som gäller. Privata entreprenörer tar över kommunala verksamheter och vips ryker meddelarfriheten. Regeringen tycker det ska vara så.

<p>Låt oss kalla henne Ingrid. Hon jobbade på ekonomiavdelningen på ett privat vårdbolag. En dag upptäckte hon att stora belopp skulle betalas ut som aktieutdelningar. Ingrid blev förbannad. Varför skulle en verksamhet, som drivs med våra skattepengar, dela ut enorma summor till aktieägarna? Ingrid funderade länge över detta. Sedan greppade hon telefonen och ringde till en tidning. Reportern nappade direkt. Artiklar publicerades och debatten drog i gång. Det privata vårdbolaget tvingades argumentera för aktieutdelningarna. Chefen behöll lugnet utåt men kokade inombords: Skvallerbyttan skulle fram. It-avdelningen fick i uppdrag att kontrollera telefonerna och se där, i en av dem fanns numret till en tidning. Ingrid fick sparken, förmodligen med några månadslöner mot att hon skrev under ett tystnadslöfte.</p> <p>Detta är en alldeles sann historia, och juridiskt är den inte särskilt komplicerad. Att Ingrid brutit mot lojalitetsplikten är glasklart, att chefen kunde sparka henne likaså. Men hade Ingrid begått ett moraliskt övertramp? Tja, nu blir det svårare. Det handlade ju om våra skattepengar. Varken aktieutdelningar eller vård i privat regi behöver vara fel, men att inte vilja ta debatten - som skattebetalare drar man öronen </p> <p>åt sig.</p> <p>Hur som helst, alla vet vad som gäller. Privata entreprenörer tar över kommunala verksamheter och vips ryker meddelarfriheten. Regeringen tycker det ska vara så. Men gråzonen breder ut sig och den gagnar ingen.</p> <p>Radioprogrammet Medierna ringde häromveckan till de privata aktörerna och fick ett antal försäkringar om meddelarfriheten.</p> <p>"Vår policy är att våra anställda har samma meddelarfrihet som anställda inom offentlig sektor", förkunnade Gunnar Németh, operativ chef inom Capiogruppen.</p> <p>Charlotte Dimming, informationschef på Attendo Care instämde:</p> <p>"Våra medarbetare omfattas av meddelarfrihet".</p> <p>Deras försäkringar saknar förstås juridiskt värde. Hur ska den anställde veta vad som gäller? Enda lösningen är att sätta löftena på pränt i kollektivavtal. Gunnar Németh säger att han gärna skriver under. Fram med papper och penna.</p>

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer