Allt fler fack agerar mot SD

2014-04-25 06:58 Elisabet Örnerborg  

Jimmie Åkessons arbetsplatsturné väcker protester. Vårdförbundet försökte övertyga arbetsgivaren att stoppa besöket på Skånes universitetssjukhus i Malmö. – Alla har rätt att vara trygga på sin arbetsplats utan att behöva ta emot anonyma hot efteråt, säger vice ordförande Pia Arndorff.

Vårdförbundet misslyckades med att stoppa SD-politikernas besök, men fortsätter ändå diskussionerna med arbetsgivaren. Målet är att hålla dörren stängd för framtida påhälsningar.

– När vi talat om att stoppa Jimmie Åkessons besök är det utifrån att våra medlemmar blivit hotade, säger Pia Arndorff.

Hon menar att Vårdförbundet är hänvisade till att försöka stoppa själva besöket. Att som brandmännen hålla sig borta från arbetsplatsen var inte möjligt, eftersom de sjuka behöver sin vård.

Borde inte stoppet gälla alla politiker?

– Det har aldrig hänt att någon blivit hotad efter ett besök av någon annan politiker. Arbetsgivaren måste ta ansvar för och se till att inte personalen utsätts för hot, anser hon.

Att utesluta aktiva SD-medlemmar är ännu inte aktuellt för Vårdförbundet.

– Så långt har vi inte kommit. Men vi har en värdegrund om allas lika värde, den måste var och en som vill bli medlem stå bakom.

Skånes universitetssjukhus förvaltningschef Jan Eriksson ser allvarligt på de hot mot personalen och till och med mordhot som förekommit. Därför hade sjukhusledningen många kontakter med polisen i förväg för att pröva om de kunde garantera säkerheten.

– Vi drog slutsatsen att det inte fanns några skäl att ställa in besöket. Patientsäkerheten garanterades bland annat genom att studiebesöket gick i lokaler där det inte fanns några patienter, säger Jan Eriksson.

Att politiska partier ska kunna komma på besök har beslutats av region Skåne.

– Partier som är invalda i regionfullmäktige eller riksdagen har rätt att besöka vår verksamhet. De som ytterst styr verksamheten ska få en möjlighet till insyn, säger Jan Eriksson.

Samma dag, den 9 april 2014, som Jimmie Åkesson besökte sjukhuset i Malmö besökte han också brandstationen Centrum. Även brandmännen försökte hindra hans besök. När det inte gick, höll de sig borta från brandstationen.

– Vi stöder alla medlemmar som jobbar emot fascism, säger enhetschef Lena Andersson, som ansvarar för Kommunals stadgar.

Till skillnad från LO-förbundet Transport tillåter Kommunal aktiva sverigedemokrater att fortsätta vara medlemmar. Men den som bryter mot Kommunals stadgar riskerar uteslutning. Det gäller alla oberoende av politisk åsikt, påpekar hon.

Att stoppa SD-politiker från att besöka arbetsplatser är inte aktuellt för Kommunal.

– SD är ju ett politiskt riksdagsparti. Det är viktigt att alla politiker vet hur det är på våra arbetsplatser, säger Lena Andersson.

Så mycket säger facken ifrån

  • Transport utesluter medlemmar som visar sig vara aktiva sverigedemokrater.
  • Vision utesluter förtroende­valda som visar sig vara aktiva sverigedemokrater.
  • Vårdförbundet stöder protesterande medlemmar och kräver stopp för Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök på grund av efter­spelen med hot mot personalen och patienternas rätt till vård och sekretess.
  • Kommunal stöder de medlemmar som protesterar mot SD-ledarens arbetsplatsbesök.
  • Läkarförbundet stöder de medlemmar som protesterar mot SD-ledarens besök.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer