”Andelen visstidare kan halveras”

2013-08-21 23:00 Lennart Kriisa  
Anders Ferbe blickar framåt från den tillfälliga LO-borgen i Almedalen. Med nya avtal tror han att allt kan lösas på arbetsmarknaden, politikerna får ägna sig åt annat. Foto: Lennart Kriisa

Anders Ferbe, ordförande i IF Metall, är hoppfull om framtiden. I Almedalen berättade han hur andelen visstidsanställda kan minskas till hälften.<br>– Allt som krävs är målinriktat arbete.

Vad får du ut av att dra runt här i Almedalen?

– För mig är det väldigt kunskapshöjande. Jag är med i 16 olika seminarier och har behövt läsa in mig på en hel del, man kan ju inte ha koll på allt. Jag fångar också upp sådant jag har användning för senare.

Något exempel?

– Framför allt lagen om offentlig upphandling. Här finns en enighet om att något behöver göras framöver, en uppmjukning av lagen krävs för att främja svensk konkurrenskraft.

På ett seminarium hävdade du att ökningen av ungas arbetsskador hänger ihop med visstidsanställningar. Vad har du för fog för den analysen?

– Vi har sett sambandet i flera år. Företagen kräver flexibilitet eftersom det svänger fortare, orderstockarna blir allt kortare. Företagen löser frågan med bemanningsföretag och visstidsanställda. För en visstidare är målet att bli tillsvidareanställd, viljan att framstå som duktig gör att säkerheten får stå tillbaka.

Många har ju sin fasta anställning på bemanningsföretaget.

– Vid svåra olyckor är ofta bemanningsföretag eller underentreprenörer inblandade. Företagen ger de bemanningsanställda en sämre introduktion, de känner inte samma ansvar som för sina egna anställda.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill förbjuda bemanningsföretagen.

– Inte jag. Bemanningsföretagen har en uppgift att fylla, de fast anställda klarar inte svängningarna på egen hand. Det köpande företaget, bemanningsföretaget och den fackliga organisationen måste ta ett gemensamt ansvar för de bemanningsanställda.

Du har ju fått till ett avtal med ­industriarbetsgivarna om flexibel arbetstid för att minska behovet av bemanningsanställda och visstidsanställda. Någon ­effekt?

– Javisst, se på Sandvik. Där finns bara fast anställd personal, undantaget semestertider. Här finns vår viktigaste uppgift, att hitta skärningspunkten mellan flexibilitet och trygghet.

Var ligger skärningspunkten på resten av arbetsmarknaden?

– Mer trygghet behövs, det är helt klart. Med målmedvetet arbete, som avtal om arbetstider, kan andelen visstidsanställda säkert halveras. Då ökar inte bara tryggheten för de anställda, även företagens konkurrenskraft stärks. Den som har en fast anställning känner större lojalitet mot företaget.

Du behöver ingen hjälp från politikerna?

– Nej, arbetsmarknadens parter kan lösa i stort sett alla problem. I samma stund som vi skriker efter lagstiftning stängs dörren för avtal. Huvudspåret för en facklig organisation är alltid att sluta avtal.

Men se på Kommunal, de fick ju inte igenom sitt krav att anställda ska få ­följa med vid entreprenörsbyten.

– Kommunal har fått till en diskussion med arbetsgivarna och är på rätt väg. Man kan inte få allt på en gång.

Vad tror du om gapet mellan de låg­avlönade inom det offentliga och de ­anställda inom industrin, kommer det att ha ökat eller minskat till nästa avtalsrörelse?

– På sikt kan de offentligt anställda få upp sina löner. Med dagens arbetslöshet råder arbetsgivarens marknad, men om vi får ner arbetslösheten inför det kommande generationsskiftet inom den offentliga sektorn, då kommer det att synas på deras löner.

Du låter positiv. Men du blev kanske arg när Stiga flyttade sin lönsamma fabrik utomlands?

– Absolut, det beslutet saknade företagsekonomisk grund och gjorde mig förbannad, även om det måste stå företagen fritt att flytta sina verksamheter. Vi bejakar omställning så länge det finns ett trygghetssystem, men det har tyvärr urholkats. Resultatet blir att frustrationen ökar och vår positiva grundsyn måste kanske omprövas.

Avsluta med att säga något som gjort dig glad.

– Saab och Trollhättan. Trots att alla experter dömde ut verksamheten finns ett par hundra anställda i det nya bilföretaget Nevs. Det är otroligt glädjande.

På IF Metall sedan 1984

Ålder: 59 år.

Bor: Villa i Huddinge.

Familj: Gift, fyra barn från ett tidigare äktenskap, ett bonusbarn och ett gemensamt barn med nuvarande hustrun.

Intressen: Läser, just nu ”Röd stjärna över Kina” av Edgar Snow, och gräver i trädgården.

Bakgrund: Montör på fläkt­fabrik i Jönköping, anställd på förbundet sedan 1984, ordförande för IF Metall sedan 2012.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer