Anställningsintervjun: Erna Zelmin-Ekenhem

2014-08-27 23:00 Elinor Torp  
”Jag tror det är första gången som verket får en jurist som chef och det kan ha sina fördelar. Helt klart kommer det att prägla mitt arbete.” Foto: Pernille Tofte

Juristen Erna Zelmin-Ekenhem blir Arbetsmiljöverkets nya generaldirektör till hösten. Fram till dess är hon gd på Rättsmedicinalverket.

Hur känns det?

– Jätteroligt! Jag är väldigt glad för förtroendet.

Blev du headhuntad?

– Numera söker man som alla andra medarbetare. Jag sökte på annons, när Mikael Sjöberg slutade.

Vad känns lockande med att leda Arbetsmiljöverket?

– I dag är jag chef för en myndighet som har flera av Sveriges farligaste arbetsplatser och jobbar med landets farligaste personer. Vi har laboratorieverksamhet, rättsmedicin, tar hand om avlidna och gör rättspsykiatriska undersökningar. Arbetsmiljöfrågorna är oerhört centrala inom Rättsmedicinalverket. Vi har jobbat mycket med frågorna och vet hur viktigt det är att vara rädd om medarbetarna. Nu får jag chansen att jobba med medarbetare med spetskompetens i arbetsmiljö. Det ska bli väldigt spännande.

Du är jurist. Vad har det för betydelse?

– Jag tror det är första gången som verket får en jurist som chef och det kan ha sina fördelar. Helt klart kommer det att prägla mitt arbete. På Rättsmedicinal­verket har jag haft stor glädje av professionen. Och Arbetsmiljöverket är ju en tillsynsmyndighet som bygger på regelverk. Hur man ska använda sanktioner och viten är en grannlaga uppgift. Att hantera den typen av verktyg på ett klokt och bra sätt är en av de svårare frågorna.

Arbetsmiljöverket har ett knepigt regeringsuppdrag, att utöva tillsyn över Sveriges alla arbetsplatser. Hur tänker du kring det?

– Jag måste naturligtvis lära mig mer om hur det ser ut i olika branscher. Men i grund och botten är det samma frågeställning var man än är. Sen ser förstås förutsättningarna olika ut. Jag ser fram emot att få sätta mig in i det här.

Inspektörer som börjar vid myndig­heten får gå en omfattande intern­utbildning. Kommer du också att göra det?

– Exakt hur medarbetarna kommer att lägga upp det vet jag inte. Men någon typ av introduktion blir det, hoppas jag. För mig är det jätteviktigt att jag snabbt kommer ut i de olika regionerna för att lyssna in medarbetarnas bekymmer och glädjeämnen.

Var har du gjort tidigare?

– Jag har jobbat 16 år i regeringskansliet, på fem olika departement. Det har varit guld värt. De sista åtta åren var jag expeditions- och rättschef på socialdepartementet. Det är väldigt viktigt att förstå det politiska spelet och de politiska förutsättningarna.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen