Anställningsintervjun: ”Nya medlemmar är viktigt för vår legitimitet”

2016-10-27 00:00 Karin Nilsson  
”Jag tycker att vår bransch måste få den status den förtjänar som en ny basnäring. Den är oerhört viktig för svensk ekonomi”, säger HRF:s nya ordförande Malin Ackholt.

Malin Ackholt går från posten som avtalssekreterare inom Hotell- och restaurangfacket till att bli ordförande. – Jag har jobbat nära ordföranden under lång tid men det är ändå ett stort steg.

Malin Ackholt har lång facklig erfarenhet och har bland annat jobbat som kock. Nu blir hon ordförande för fackförbundet för anställda inom hotell- och restaurangnäringen som hon påpekar blir allt viktigare för Sverige.

Vad var det som lockade med ordförandeskapet?

– Nu får jag en större bredd i frågorna och kan vara med och påverka mer. Vi står inför stora utmaningar. Jag hade nog världens bästa uppdrag, men nu får jag världens finaste. Jag var oerhört stolt när jag utsågs till ordförande.

Vilka är utmaningarna?

– Vår näring växer så det knakar och vi har ett gäng stora utmaningar framför oss. Det handlar om allt från organisationsgraden, arbetsvillkoren till etableringsfrågor och kompetensförsörjning. Rekryteringen av nya medlemmar är oerhört viktigt, för det handlar om vår legitimitet.

Hur ser det ut med medlemstalen?

– Vi har en god tillströmning men vi skriver ut fler än vad som kommer in. Det gör ju att numerären inte ökar.

Vilken fråga är viktigast att driva?

– Anställningsformerna! Det kommer alltid att finnas behov av att folk kliver in och ut på jobb, men det måste finnas en rimlig balans och en trygghet så att folk vågar stanna. Det gör det inte nu.

Vad händer annars?

– Jag tror att arbetsgivaren kommer att få oerhört svårt att hitta personal med någon form av utbildning annars.

Under avtalsrörelsen i våras enades ni och arbetsgivarorganisationen Visita om ett gemensamt arbete med utmaningar för branschen. Hur går det?

– Vi har dragit i gång fyra grupper som ska arbeta med frågor kring kollektivavtalen, löne­bildningen, kompetensförsörjningen och digitaliseringen, som kan ge nya jobb som inte finns i dag. Vi har en viss samsyn på problemområdena och grupperna ska redovisa hur vi ska arbeta med frågorna före jul.

Vad hoppas du på med det här arbetet?

– Jag hoppas att det ger lösningar på en del knäckfrågor som vi tragglat i avtalsförhandlingar. Hur vill vi att det ska se ut i vår bransch? Vi är ju en av de branscher som har den största andelen otrygga anställningar.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer