Anställningsintervjun: Vi tänker hålla i det vi uppnådde i avtalsrörelsen

2016-05-25 23:00 Lena Gunnars  
Elisabeth Brandt Ygeman är Handels nya 2:e vice ordförande. Hon är gift med inrikesminister Anders Ygeman.

Elisabeth Brandt Ygeman, 45, blir ny 2:e vice ordförande i Handelsanställdas förbund. Hon efterträder veteranen Tommy Tillgren, som har gått i pension.

För första gången i historien består förbundets verkställande utskott av tre kvinnor. Susanna Gideonsson och Linda Palmetzhofer är de andra två.

Vilka är Handels utmaningar i nästa avtalsrörelse?

– Vi fick till ett bra och viktigt avtal som är ett steg på vägen mot våra mål att skapa trygga jobb. Vår största utmaning nu är att jobba vidare med det. Medlemmarna ska känna att handeln är en framtidsbransch. Jobben inom handeln ska inte bara vara genomgångsyrken som man har innan man går vidare och gör något annat. Det måste vi uppnå genom våra avtal. Medlemmarna ska ha en yrkesstolthet.

Kommer Handels att göra en låg­lönesatsning även i nästa avtals­rörelse?

– Ja, det är klart att vi kommer att göra. Vi fortsätter att se till att löneökningarna kan ske i kronor i stället för i procent.

Tommy Tillgren hade bland annat jobbat på lager och varit fackligt aktiv lokalt innan han blev ombudsman på Handels för drygt 30 år sedan. Hur känns det att ta över efter en sådan veteran?

– Det är lite fel att säga att jag tagit över. Vi har gjort en omstrukturering med en annan ansvarsfördelning än tidigare. Jag tar inte över just avtalsfrågorna från Tommy Tillgren, det gör Linda Palmetzhofer, som har fått huvudansvaret för dem som ny 1:e vice ordförande. Men alla vi tre kvinnor i Handels verkställande utskott är förstås involverade i avtalsfrågorna.

Har du någon gång själv jobbat inom handeln?

– Jag har inte jobbat i handeln, men jag har varit fackligt engagerad i Kommunal och tvärfackligt inom LO länge, sedan 1988. Jag blev rekryterad till Handels i början av förra året som förbundssekreterare.

Vilken roll har du som 2:e vice ordförande?

– Jag kommer framför allt jobba mer med organisationsutvecklingen.

Vad vill du åstadkomma på din nya post?

– Jag vill tillsammans med andra fortsätta att öka vårt medlemsantal. Jag vill jobba för att fler ska organisera sig ute på arbetsplatserna.

KARRIÄR

1988

Gick med i facket (Kommunal).

1996

Blev ungdomssekreterare på LO.

1999

Chef på LO-distriktet i Stockholms län.

2016

Invald i Handels ledning som 2:e vice ordförande.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer