Arbete – en ny chans att få stanna i Sverige

2016-05-09 15:30 Karin Nilsson  

Spårbyte. Irakiern Amin Abdulameer och hans familj söker asyl i Sverige. Om de inte får asyl finns det en annan väg – att bli arbetskraftsinvandrare. Sedan några månader tillbaka får familjen hjälp av en gotlänning.

I Tofta på Gotland har Dag Björkqvist just hittat en praktikplats.

– Jag har hittat ett bilföretag som har ett akut behov av en bilmekaniker, säger han.

Till vardags är Dag Björkqvist arbetsmiljöutvecklare för företag inom jord- och skogsbruket. Fritiden ägnar han sedan i november åt att hjälpa familjen Abdulameer.

– Jag har äntligen lyckats få fatt på deras handläggare på Migrationsverket, jag letar efter jobb och har fått in bägge barnen i skolan. Jag är också deras svensklärare, säger Dag Björkqvist, som dessutom har hjälpt familjen till ett eget boende i Tofta på Gotland.

Amin Abdulameer är från Irak och kom med sin fru och två barn till Sverige i höstas, efter att bland annat ha lyckats ta sig över Medelhavet. I Irak arbetade han som bilmekaniker och snickare och vill nu först och främst jobba. Med Dag Björkqvists hjälp har Amin Abdulameer lyckats få ett tillfälligt arbetstillstånd under asylprocessen. Det är ett undantag från regeln att arbetstillstånd för personer från länder utanför EU ska sökas från hemlandet.

– De här reglerna är lite av en djungel. Men jag såg på Migrationsverkets hemsida att bilmekaniker är ett bristyrke och då går det väl lite lättare, säger Dag Björkqvist.

Asylsökande kan också sedan 2009 byta spår och i stället bli arbetskraftsinvandrare. Det är ännu inte aktuellt för Amin Abdulameer, eftersom den möjligheten bara gäller för den som fått avslag på sin asylansökan. Familjen har ännu inte fått något besked.

– Jag vet inte hur det går. Det är många som kommer till Sverige nu, säger Amin Abdulameer, som blandar svenska och engelska.

Både Dag Björkqvist och familjen Abdulameer hoppas att praktikplatsen hos bilreparatören ska bli ett riktigt jobb. Det handlar både om försörjning och självkänsla och om chansen att få stanna i Sverige. För att kunna söka arbetstillstånd efter avslag från Migrationsverket måste man redan ha arbetat i fyra månader. Att ha ett arbete före beskedet ger alltså en chans till på vägen mot att få stanna i Sverige.

Regeringens förslag om ökade möjligheter till permanent uppehållstillstånd för den som kan försörja sig kan också ge familjen ökade chanser – om den har arbete.

– Jag hoppas få ett arbete som bilmekaniker här. Jag hoppas att det ska bli bra, säger Amin Abdulameer.

Amin Abdulameers fru, Aftah Alggayar, hoppas på jobb inom vården.

– Jag hoppas att vi får stanna i Sverige, säger hon.

Arbetstillstånd efter nej till asyl

Så kallat spårbyte i asylprocessen innebär att den som fått avslag på sin asylansökan kan söka arbetstillstånd i stället. Det gäller att...

...man haft ett arbete i minst fyra månader före beskedet om avslag.

...man kommer in med ansökan inom två veckor efter avslaget.

...att arbetet pågår i minst ett år framöver.

...att man tjänar minst 13 000 kronor i månaden.

...att arbetsvillkor som lön och försäkringar är i nivå med villkoren i kollektivavtalen.

...att man kan styrka sin identitet. Normalt ska arbetstillstånd inte sökas i Sverige.

NYA REGLER FÖR DEM SOM KAN FÖRSÖRJA SIG

Regeringen föreslår per­manent uppehållstillstånd för den som kan försörja sig och tidigare haft ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Arbetsvillkor som lön och försäkringar ska vara i nivå med villkoren i kollektivavtalen eller praxis inom yrket eller branschen.

Förslaget är en del av regeringens förslag om till­fälliga regler för att be­gränsa antalet flyktingar som söker sig till Sverige.

Många remissinstanser, bland andra Migrations­verket och Advokatsam­fundet, är kritiska och anser att det kommer att leda till missbruk och handel med anställningskontrakt.

Regeringen hoppas att de nya reglerna börjar gälla redan i sommar.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer