Arbetsrätten återigen slagträ i Almedalen

2013-08-21 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. En del kallar Almedalen för ett vuxenkollo, där saften är utbytt mot rosévin. Och visst är stämningen avslappnad, folk lunkar fram och tillbaka mellan seminarierna, långt från den dagliga stressen mellan hem och arbetsplatser. Men politiken står hela tiden i fokus, överallt pågår debatten.

Störst publik drar förstås partiledarnas tal. Att vi närmar oss valåret märktes tydligt i år, nya röster skulle fångas.

Gustaf Fridolin kunde blicka ut över vajande fanor med ”Atomkraft nej tack”, andra plakat krävde köttskatt och hårdare tag för att rädda miljön. Men den gröne ledaren hade sitt fokus klart: jobben och skolan skulle locka de nya väljarna, miljövännerna var redan säkrade. Arbetsrätten lämnade han åt sidan, men alla kvinnor inom vården borde ha bättre betalt.

Även folkpartiledaren Jan Björklund hade i år släppt arbetsrätten och höll sig till att kritisera flumskolan. Förra året krävde han att de omoderna turordningsreglerna skulle skrotas.

Annie Lööf däremot, hon gav inte upp arbetsrätten utan förklarade i sitt tal att ”reglerna på arbetsmarknaden är designade för att skydda dem som redan har kommit in på bekostnad av dem som står utanför”. Marken vibrerade inte direkt av applådåskorna. Jonas Sjöstedt var klok nog att avstå från den komplicerade arbetsrätten i sitt partiledartal, han pratade om mer lättbegripliga ämnen, som att riskkapitalister blir miljardärer på vården.

Men på ett seminarium om anställningsskyddet var vänsterledaren desto tydligare. För att minska visstidsanställningarna vill han avskaffa möjligheten till allmän visstidsanställning, alltså en återgång till tiden då visstidsanställningar var personknutna. I dag går det ju att plocka in visstidsanställda utan något som helst motiv. Jonas Sjöstedt vill även förbjuda möjligheten att anlita bemanningsbolag efter att fast anställd personal blivit uppsagd.

De övriga partierna var måttligt intresserade, moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström blev till och med förbannad.

I själva verket, menade hon, är arbetsmarknadens regler så stelbenta att den som inte trivs på jobbet hellre sjukskriver sig än försöker byta jobb.

Juristerna på LO-TCO Rättsskydd, som arran­gerat seminariet, stod ändå på sig och hävdade att anställningsskyddet i Sverige urholkas. I dag har 690 000 svenskar en visstidsanställning och Sverige halkar ner i OECD:s rankning över medlemsländernas anställningsskydd.

Här finns en möjlig byteshandel för parterna: fackförbunden vill ha större trygghet för de visstidsanställda, arbetsgivarna större flexibilitet för att hantera de tillsvidareanställda. Någonstans är det möjligt att mötas. Kanske finns ett avtal klart till nästa års vuxenkollo.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer