Arbetsrätten ramlade rakt ner i frysboxen

2014-09-24 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. ”De valde bort sin enda vän för arbetsrätten”, muttrade Jonas Sjöstedt i Aktuellt efter att ha fått kalla handen av Stefan Löfven. Nu betraktar sig Vänsterpartiet som vilket ilsket oppositionsparti som helst. För att dansa efter Socialdemokraternas pipa vill partiet ha något i gengäld.

Arbetsrätten ligger närmast Jonas Sjöstedts bultande vänsterhjärta. Här ser han förmodligen en chans att stärka lagarna, att förmå Socialdemokraterna att ta ett steg i hans riktning. Då kan Vänsterpartiet i nästa val stoltsera som det riktiga arbetarpartiet.

Men att driva igenom förändringar blir svårt, mer troligt är att dagens arbetsrätt består.

Ta bara den infekterade frågan kring de staplade visstidsanställningarna. Sverigedemokraterna resonerar som Alliansen: inga begränsningar i kampen för att skapa fler jobb, oavsett skäl. Socialdemokraterna kommer aldrig att förhandla med Sverigedemokraterna, alltså går det inte att skapa en politisk majoritet i riksdagen för att få ett slut på staplandet.

Inte heller kommer turordningsreglerna att förändras. Socialdemokraterna gjorde ett oväntat utspel före valet; arbets­givaren ska inte längre få göra två undantag från turordningen. Vad som föranledde det löftet är höljt i dunkel. Frågan är inte ett dugg prioriterad bland fackförbunden. Tjänstemannafacken har i stället varit inne på att stryka turordningen för att få loss bättre villkor för omställning vid arbetslöshet.

Sverigedemokraterna efterlyser däremot fler undantag från turordningen, hela fem arbetstagare ska arbetsgivaren få handplocka. Bara Centerpartiet och Folkpartiet lär trycka på ja-knappen, fast givetvis inte om förslaget kommer från Åkesson & Co.

Vänsterpartiet vill lagstifta om rätt till heltid. Det vill inget annat parti. Förändringar är dessutom på gång i kollektivavtalen.

Vänsterpartiet vill även radera den allmänna visstidsanställningen. Där står partiet helt ensamt.

Till och med ungdomsrabatten kan fastna i den politiska röran. Stefan Löfven saknar tillräckligt stöd för att få igenom sina traineejobb, en åtgärd som skulle finansieras med höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar. Och pengar som landar i stats­kassan, märkta för att ge ungdomarna jobb, måste ju hitta en väg ut.

Lex Laval är undantaget, här väntar en förändring. Sverigedemokraterna ser sin chans att begränsa invandringen och vill därför riva upp lagen. Det vill även Socialdemokraterna, fast för att försvara kollektivavtalen. Socialdemokraterna och Sverigedemokrater vill alltså samma sak, men av olika skäl. Så märklig är numera politiken.

Lennart noterar:

”En kostnadschock i tjänstesektorn med höjda arbetsgivaravgifter och höjd restaurangmoms samt avskaffat Rut-avdrag skulle dessutom slå direkt mot dem som inte har något annat försörjningsalternativ.”

Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på Almega, fruktar att en S-märkt politik kommer att slå mot integrationen (SvD).

”Allt de behövde göra var att locka med ihåliga löften om förändring för att du och dina kollegor skulle följa istället för att vända er emot det näringsliv som fortsätter dumpa löner.”

Jenny Bengtsson, ord­förande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm, ryter till i Aftonbladet mot en yrkes­förare som röstat på SD av rädsla för att förlora sitt jobb.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer