Årets största AD-krav: 400 000 från kyrkan

2011-01-26 23:00 Elisabet Örnerborg  

Högsta krav på diskrimineringsersättning till AD förra året: 400 000 kronor. – Svenska Kyrkan har en stark ekonomisk ställning och det ska kosta att diskriminera, säger juristen Karin Lundin.

<p>Diskrimineringsersättningen ska göra det kännbart att diskriminera. Som högst krävdes 400 000 kronor i förra årets stämningsansökningar. </p> <p>Så mycket kräver Sveriges Ingenjörer till en kvinnlig ingenjör som förbundet menar har blivit könsdiskriminerad i Svenska Kyrkan (Mål A 207/10). Ett av ombuden är Sveriges Ingenjörers Karin Lundin. Hon arbetade fram till september förra året hos DO och krävde då i ett annat fall 200 000 kronor (Mål A 17/10). Att det skiljer så mycket beror främst på vilken motparten är, menar hon.</p> <p>–Kravet ska anpassas till företagets ekonomiska ställning. I det andra fallet var motparten ett familjeföretag.</p> <p>Och kravet ska vara anpassat till typen av kränkning.</p> <p>– Svenska Kyrkan utsatte den kvinnliga ingenjören för lönediskriminering vid två tillfällen som också gjorde att hon slutade sin anställning. </p> <p>Medan företrädaren för familjeföretaget kränkte den svenskfödda arbetssökanden genom att ställa frågor som hade med hennes mans kultur att göra. </p> <p>– Det var en annan typ av kränkning, säger Karin Lundin.</p> <p>400 000 kronor kräver också DO av SAS och Flygarbetsgivarna till var och en av 25 uppsagda kabinanställda för att de åldersdiskriminerades (Mål A 110/10).</p> <p>– Vi tittar på diskrimineringens konsekvenser för den enskilda, arbetsgivarens omsättning och om diskrimineringen varit avsiktlig eller inte, säger DO:s chefsjurist Cecilia Landolf Hjort.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer