”Att vara mentor är ett hedersuppdrag”

2013-05-15 23:00 Elisabeth Vene  
En mentor ska vara en bra förebild och dela med sig av erfarenheter utan att pådyvla sanningar. Det är adepten som ska få aha-upplevelsen, menar Anders Gezelius programansvarig på Mentor4Research på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Att ha en mentor sätter fart på din tankeverksamhet. Särskilt användbart i förändringsarbete.<br>– Att vara mentor är ett hedersuppdrag, säger mentorsfixaren Anders Gezelius.

Du kan gå massor av kurser och få all världens kunskaper. Komplettera med en mentor och du får insikter också.

Det säger Anders Gezelius, ansvarig för programmet Mentor4Research på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Iva. Där paras utvalda forskare ihop med handplockade industriellt kunniga personer för att kommersialisera den stora skatt som forskarna sitter på i form av forsknings­resultat.

Mentorn ska vara en bra förebild. Den som önskar sig mentor ska söka efter en med de rätta erfarenheterna. Det är det viktigaste, inte att ni tycker om varandra.

– Ni ska ju inte ut och dricka öl tillsammans, som Anders Gezelius uttrycker saken.

Mentorn och adepten ska helst inte jobba på samma arbetsplats. Det kan finnas bindningar, adepten törs kanske inte ta upp vissa frågor som mentorn kan vara inblandad i.

– Den som är inne i organisationen kan heller inte se den utifrån.

En mentor ska inte pådyvla några sanningar eller ge konkreta råd, utan dela med sig av sin erfarenhet och ställa bra frågor, som gör att adepten själv kommer på lösningen, aha-upplevelsen.

– Insikten som får dig att förstå är så mycket bättre än kunskap, säger Anders Gezelius. Han ser dialogen som en plattform för insikter. I en dialog utbyter man åsikter, försöker förstå varandras ståndpunkter, ger och tar.

– Det skapar också nya insikter hos mentorn, säger Anders Gezelius. Han tycker att politiker skulle behöva mentorer, eftersom de nästan utan undantag saknar erfarenhet från näringslivssektorn, på samma sätt som forskare.

Också skolelever skulle må bra av att ha dialog med en mentor.

– I skolan försöker man göra det interaktivt, men det är mycket monolog fortfarande.

Mentorprogram kan också vara ett sätt att bättre ta tillvara kompetensen hos invandrare.

– De saknar personligt nätverk, det måste man ha i Sverige, säger Anders Gezelius

Skillnaden mellan en coach och en mentor?

– Coachen ska bland annat tala om hur du ska göra för att vinna matchen och tar betalt för det. Att vara mentor är ett hedersuppdrag, det är inget du ska tjäna pengar på, säger Anders Gezelius.

Själv har han aldrig varit mentor och inte haft någon heller.

– Det hade jag önskat mig i många olika situationer i livet, säger Anders Gezelius. Han är civilingenjör från KTH, stack till USA, jobbade i Silicon Valley, startade programvaruföretag. Nu är han svensk managementkonsult med innovation och entreprenörskap som favoritämnen.

Mentor vän i antiken

  • Mentor står för pålitlig vän eller rådgivare.
  • Enligt den grekiska mytologin var Mentor vän till hjälten Odysseus vars son Telemachos han tog hand om medan fadern var ute på sina äventyr.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer