Avskedades efter nej till övertid

2017-08-24 00:00 Jonna Söderqvist  
”På helger vill man ju vara ledig och umgås med familjen”, säger den avskedade mannen. Han och facket anser att han hade bärande skäl för att befrias från skyldigheten att jobba övertid. Foto: Carina Eriksson

PÅ PLATS I AD. Hade den avskedade mannen skäl som befriade honom från skyldigheten i kollektivavtalet att arbeta övertid? Det ska de sju ledamöterna, som tågar in i sessionssalen i Arbetsdomstolen den här svala junimorgonen, ta ställning till.

En arbetare ska utföra det övertidsarbete som arbetsgivaren begär och som inte utan olägenhet kan uppskjutas, står det i kollektivavtalet, som omfattar parterna som nu möts i AD. Men det står också att man har rätt att befrias från skyldigheten att jobba övertid på grund av bärande skäl.

– Jag har trivts hyfsat bra på jobbet, inleder den avskedade mannen sin berättelse i vittnesbåset.

Mannen arbetade på Benteler Aluminium Systems i Skultuna från 2004 fram till avskedandet i november 2016. Företaget tillverkar komponenter till fordonsindustrin i Europa och har cirka 130 anställda.

I fjol höstas blev han avskedad efter att ha sagt nej till övertid två gånger i november 2016. Företaget lanserade en ny produkt. Maskinen, som mannen jobbade vid, användes på dagtid för lanseringen och den vanliga produktionen sköttes därför på kvällar och helger. Därför beordrades mannen att jobba övertid. Enligt arbetsgivaren kunde övertiden inte skjutas fram eller lösas på frivillig basis.

– Varför utförde du inte den beordrade övertiden? frågar Darko Davidovic som är förbundsjurist vid IF Metall och företräder den avskedade mannen. Han hänvisar till första gången mannen sa nej till övertid.

– Jag uppgav att jag hade personliga skäl, svarar mannen.

– Eftersom det har varit som det har varit med grabben som gick bort. Och mormor som gick bort i oktober. Till allhelgona brukar familjen träffas och umgås, fortsätter han.

Mannens son, 24 år gammal, hade dött fyra år tidigare.

Han säger att han erbjöd sig att jobba vid ett annat tillfälle i stället. Mannen fick en skriftlig Las-varning.

En liknande situation uppstod veckan därpå. Då sa mannen nej till övertid på söndagen, eftersom han skulle skjutsa sin svärfar till lasarettet för en medicinsk undersökning. Då uppgav inte mannen andra skäl än personliga, och arbetsgivaren frågade inte heller närmare vilka skälen var. Han föreslog för arbetsgivaren att han skulle arbeta på lördagen i stället, vilket företaget inte hade behov av. När mannen inte kom till jobbet på söndagen, blev han senare avskedad.

– Hur ser du allmänt på att jobba övertid på helger? frågar jurist Bengt Johansson, Skogs- och lantarbets­givareförbundet, som företräder arbets­givarparterna.

– På helger vill man ju vara ledig och umgås med familjen, men kniper det så kan man ju ställa upp då, säger mannen.

Han berättar också att han inte brukar ställa upp på frivilligt övertidsarbete. Enligt facket visar övertidsjournalerna att mannen ändå inte arbetat mindre övertid än kollegerna på avdelningen.

Fler vittnen kallas, bland andra IF Metalls klubbordförande vid Benteler. Han berättar att det inte brukar vara problem att få tag på folk som jobbar över, att många vill.

Stolarna i sessionssalen knarrar när åhörarna söker en bekvämare ställning.

När det är personalchefens tur att ge sin version av vad som hänt backar han bandet flera år, till 2012, det år då mannens son dog. Det var då problemen med mannens attityd gentemot övertid, flexibilitet och överlag mot jobbet började, säger personalchefen.

Men i dokumentationen från med­arbetarsamtalet, som hölls en månad innan mannen avskedades, tas inga av de här problemen upp.

Efter att mannen för andra gången sagt nej till beordrad övertid beslutade personalchefen att avskeda honom, även om chefen i förhöret betonar vikten av frivillighetsprincipen. Under sina tolv år som personalchef har han beordrat övertid bara fyra gånger tidigare.

– Jag bedömde att han inte hade bärande skäl och att det handlade om en arbetsvägran, säger personalchefen.

– Vad skulle hända om ni inte kan leverera produkterna? undrar arbetsgivarens företrädare.

– Risken är att vi förlorar en affär. Vi riskerar också skadestånd om vi åstadkommer stopp i linan i tillverkarens fabrik, säger personalchefen.

Mannen har haft en kollektivavtalad rätt att vara befriad från övertid vid de här två tillfällena, betonar mannens jurist Darko Davidovic i slutanförandet.

– Om inte mannens skäl uppfyller det, då vet jag inte vilka skäl som skulle uppfylla det.

Enligt facket har företaget avskedat mannen för att slippa betala uppsägningslön eller lön tills tvisten prövats, och facket ställer därför stora skadeståndskrav.

Bolagets jurist lyfter fram att personalchefen framförde för mannen att hans skäl att slippa helgarbete inte var bärande och att beordran kvarstod. Cheferna hade också tagit upp att hans anställning kan tas till prövning.

– När han efter det har vägrat utföra övertidsarbete har han grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren, vilket innebär att laga skäl för avsked alternativt uppsägning föreligger, sammanfattar arbetsgivarens jurist.

Sa nej till övertid

Parter: IF Metall stämmer Benteler Aluminium Systems Swe AB och Innovations- och Kemi­arbetsgivarna i Sverige. En arbetstagare sa nej till beordrad övertid med hänvisning till personliga skäl och blev då avskedad. Företaget hävdar att mannen grovt åsidosatt sina skyldigheter. Facket kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras och att företaget ska betala mannen 25 075 kronor i lön per månad fram till huvudförhandling plus 150 000 kronor i allmänt skadestånd. Om AD skulle komma fram till att det funnits skäl för uppsägning men inte avsked, kräver facket 25 075 kronor i uppsägningslön för sex månader och 250 000 kronor i allmänt skadestånd.

Saken: Ogiltigförklaring av avsked­ande.

Mål: A 18/17

Dom väntas: 30 augusti.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer