Bara ett fall nådde Lärarnas ansvarsnämnd

2013-04-17 23:00 Lena Gunnars  

Lärarna har fått en egen ansvarsnämnd. Nyligen avgjorde den sitt första fall, om en lärare som hade knuffat en elev.<br>– Från början trodde jag att det skulle komma många fall, säger ordföranden Lars Dirke.

Lärarnas ansvarsnämnd har funnits sedan den 1 juli förra året. Men trots det har bara ett fall hittills kommit in. Det avgjordes under nämndens första sammanträde den 8 mars och handlade om en lärare i Sollentuna som under en fotbollsturnering knuffade en elev i ett fotbollsmål.

Enligt Skolinspektionens anmälan hade eleven under lång tid skrikit skällsord till domare, spelare och publik och svurit åt läraren som sedan knuffade honom. Eleven blev då upprörd och knuffade tillbaka, varpå läraren knuffade honom igen.

Skolinspektionen ansåg att läraren visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning och ville att han skulle meddelas en varning. Men Lärarnas ansvarsnämnd tyckte inte att händelsen ensam kunde läggas till grund för en varning.

– Det var naturligtvis inte acceptabelt att knuffa eleven. Men i en sammantagen bedömning finns det inte skäl att betrakta händelsen som så allvarlig, säger Lars Dirke.

Nämnden tog med i sin bedömning att läraren hade mångårig tjänstgöringstid utan anmärkningar och att skolan och rektorn intygat att han var uppskattad.

Bara Skolinspektionen kan anmäla ärenden till nämnden.

– Än så länge har det bara varit detta ärende. Skolinspektionen sorterar bort ganska mycket, säger Lars Dirke.

Ansvarsnämnden tillsattes efter kravet på lärarlegitimation. Den kan besluta om disciplinpåföljd i två steg: ge en varning eller dra in legitimationen. Besluten kan överklagas till förvaltningsrätten och kammarrätten.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen