"Bara snömos att vi måste sänka svenska löner"

2012-12-06 23:00 Birgitta Ländin  

Det finns de som befarar flera liknande krav: Sänk lönen eller förlora jobbet. Räddar vi jobben i Sverige med lägre löner? Ekonomen Sandro Scocco och ekonomiprofessor Lars Calmfors svarar.

- Lönesänkningar som metod att bevara sysselsättningen fungerar som att devalvera valutan. Våra varor blir billigare. Problemet är att när alla gör på samma sätt blir resultatet en spiral nedåt, säger Sandro Scocco. Det prövades under mellankrigsåren och fick då ett namn – beggar thy neighbour. Först när man la om politiken stabiliserades ekonomierna.

Lars Calmfors:

- Om vi hade en fast växelkurs skulle generella lönesänkningar helt klart fungera som en devalvering. Så fungerar det också i krisländerna i euroområdet i södra Europa som genom lönesänkningar minskar sina kostnader gentemot de andra euroländerna. Men med en rörlig växelkurs behöver inte effekten bli sådan. Det är mycket troligt att lönesänkningar skulle motverkas av att kronkursen skulle stiga.

- Men lönesänkningar kan fungera för att rädda sysselsättningen i enskilda företag som är utsatta för hård konkurrens. I Tyskland, till exempel, finns en öppning i kollektivavtalen för lokala förhandlingar om lägre löner i krissituationer.

Hur ser ni på lönesänkningarna i SAS?

- Som en relativlöneanpassning, säger Lars Calmfors. Flygbranschen var länge hårt reglerad och skyddad från konkurrens. När den avreglerades uppstod en helt ny konkurrenssituation. När företag med höga löner i en bransch konkurrensutsätts kan sådana anpassningar behövas.

Även Sandro Scocco lutar åt att betrakta piloternas lönesänkning som en sådan.

Ibland hör man att konkurrens från låglöneländer gör att vi måste sänka våra löner för att ha en chans att ha några jobb kvar i industrin?

- Snömos och bara dumt, säger Sandro Scocco. Det har aldrig sedan industrialiseringen startade hänt att ett land har sjunkit undan för att andra utvecklas. När nya länder industrialiseras ökar ju deras efterfrågan också.

Lars Calmfors tror inte heller att det fungerar så:

- Inte generellt. Däremot så får vi svårare och svårare att konkurrera med arbetsintensiv produktion. Då får vi gå över till mer kunskapsintensiv produktion. En sådan strukturomvandling är naturlig. Man bör vänta sig att den leder till att lönerna för lågutbildade sjunker i förhållande till lönerna för högutbildade.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer