Tidningen

Beredskapsavtalen är överspelade

Varken bredskapslag eller parternas avtal är uppdaterade för en arbetsmarknad i ett kris- eller krigsläge. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
På PTK inväntar man en lagändring innan avtalet omförhandlas. Helena Hedlund, ansvarig för avtal och villkor på PTK, hänvisar till en skrivning i deras avtal som säger att parterna ska ta upp en förhandling om lagen ändras, vilket inte har skett på många år. Foto: Ledarna
ST:s förhandlingsledare Åsa Erba Stenhammar: "Vi ser över detta internt och har också lyft frågan med vår motpart, men vi behöver nog invänta den process som sker i Regeringskansliet innan vi avslutar vårt arbete. Det är lämpligt att lagen ändras först."

UPPDATERAD. De beredskapsavtal som finns på svensk arbetsmarknad är lika överspelade som den arbetsrättsliga beredskapslagen från 1980-talet. Arbetslivet står handfallet inför en krigs- eller beredskapssituation. Medan Svenskt Näringsliv och LO duckar för frågor om avtalen har andra börjat en översyn av dem.

Publicerad

Förra veckans avslöjande i Lag & Avtal om att den arbetsrättsliga beredskapslagen från 1987 är oanvändbar har lett till febril aktivitet hos flera av arbetsmarknadens parter, som har avtal kopplade till lagen.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →