Bloggpolisen får behålla jobbet

2013-09-18 23:00 Lena Gunnars  
Martin Marmgren har inte fått några negativa reaktioner från kollegerna på stationen i Solna efter blogginlägget. Däremot har kolleger i sociala medier upprörts. Foto: Christian Rehn

Polisen Martin Marmgren blev rikskänd när han bloggade kritiskt om polisens dödsskjutning som skedde före kravallerna i Husby.<br>– Jag visste att det skulle vara kontroversiellt så jag lät mina närmaste chefer läsa först, säger han.

Martin Marmgren var i tjänst den där majdagen när en 69-årig man i Husby sköts i huvudet av polisen efter tre timmars misslyckade förhandlingsförsök. Mannen avled av skadorna.

När larmet kom var Martin Marmgren inne på Västerorts polisstation i Solna. Han och fem kolleger till ur gruppen åkte ut mot platsen. På gruppchefens inrådan lämnade två av gruppens tre bilar Husby en stund efter att piketen och flera andra poliser kommit dit. Bara någon timme senare fick de av gruppchefen veta att mannen hade skjutits till döds av polisen och att de behöva komma tillbaka igen. De hade då i färskt minne hur mannen tidigare under kvällen stått ute på balkongen livs levande med sin fru.

– Både jag och min kollega blev chockade och sa ”hur gick det här till”.

I yrket har Martin Marmgren blivit van vid att möta mänskliga tragedier och även tragiska dödsfall. Han har lärt sig att hantera sådana situationer och att inte låta sig bli alltför påverkad av dem. Men tankarna på det som hade hänt i Husby lämnade honom ingen ro eftersom det kändes som om dödsskjutningen berodde på misstag från polisens sida.

– Det blev en extra frustration som gjorde att jag ville skriva det där blogginlägget.

I inlägget, som han publicerade på sin privata polisblogg efter att förundersökningen mot polisen som sköt hade lagts ner, skriver han att polisen ska hjälpa, skydda och ställa till rätta. Men i det här fallet blev det tvärtom. Insatschefen gick, enligt Martin Marmgren, in i lägenheten för att säkra att kvinnan var okej och att hon inte hade blivit skadad av mannen med kniven.

”Förståeligt, men det blir dock bisarrt att inbrytningen som ledde till att hennes make dog och hon själv blev sprejad gjordes primärt för hennes skull. Om hjälpen riskerar att få det resultatet är det bättre att inte hjälpa alls”, skriver Martin Marmgren. Han konstaterar att en elpistol troligtvis hade varit tillräcklig för att lösa situationen om den hade använts i tid.

Martin Marmgren betonar att han inte skrivit inlägget för att skuldbelägga enskilda kolleger och att allt gått rätt till rent lagligt.

– Däremot kan man se till helheten och inse att insatsen inte blev bra. Den var ett misslyckande.

Martin Marmgren anser att polisen kan bli betydligt bättre på självkritik och att det finns en tendens att sluta leden och försvara en insats eller ett ingripande, oavsett vad.

– Jag hade gärna sett att polischefer rent generellt oftare gått ut öppet och kritiserat saker som fungerar dåligt, till exempel underbemanningen. Det är känsligt i alla organisationer, skillnaden är att polisen har ett samhällsansvar.

Innan Martin Marmgren skrev inlägget lät han sina närmsta chefer läsa det och komma med förslag till ändringar. Han viss­te att det skulle skapa reaktioner, men hade inte räknat med genomslaget det fick i medierna. Journalisterna ville ha med honom i morgonsoffor, på P1-morgon och i olika tv-inslag. Martin Marmgren tackade nej till det eftersom han tyckte att budskapet redan hade nått ut.

– Det är inte så att jag är blyg, men det kändes kontraproduktivt att ställa upp på allt det där. Det skulle bara framstå som att jag skrivit inlägget för att framhäva mig själv.

Inlägget gjorde att bloggens läsarantal ökade från mellan 500 och 1 000 läsare om dagen till runt 20 000 dagen då nyheten briserade. Men Martin Marmgren har inte fått några negativa reaktioner från kollegerna på stationen i Solna efter publiceringen. Från cheferna har han bara känt stöd.

Däremot har han fått kritik från andra kolleger i de sociala medierna och i kommentarsfältet under inlägget. Det hade han räknat med.

– För mig handlar det här om öppenhet och lojalitet. Vissa ser lojalitet som att man aldrig ska kritisera någon kollega eller en insats. Lojalitet är viktigt, men en av mina viktigaste poänger är att den inte får gå ut över andra. Det gör den lätt om vi hävdar i sten att någonting varit bra, även om det fått katastrofala följder för människor.

Martin Marmgren är väl medveten om att det privata bloggandet kan få negativa konsekvenser för karriären, om cheferna där han söker jobb är skeptiska till hans sätt att vara öppen och kritisk.

– Men jag har svårt att se att det skulle komma någon pekpinne uppifrån. Västerorts chefer skulle inte göra det för att de är bra och ser positivt på öppenhet. Om jag tittar mer generellt så tror jag att de chefer som eventuellt är kritiska har lite att vinna och väldigt mycket att förlora på att komma med pekpinnar, säger han.

Läs vad Martin skrev på sin blogg om dödsskjutningen i Husby: konstapelbastian.blogspot.se

Yttrandefriheten är större för offentliganställd

Som polis kan Martin Marmgren blogga kritiskt och offentligt. Det är nämligen stor skillnad mellan att vara privat- och offentliganställd.

För offentliganställda är det reglerat i regeringsformen att var och en har sin yttrandefrihet som inte kan inskränkas av det allmänna. Offentliganställda får uttrycka sin mening om verksamheten utan att för den skull betraktas som illojala.

”Om du däremot jobbar på ett privat företag som Volvo och går ut och säger att du tycker att företaget tillverkar jättedåliga bilar kan du ha ett problem”, säger Karl Pfeifer, chefsjurist på Arbetsgivarverket.

En anställd på en offentlig myndighet kan däremot gå ut offentligt och rikta kritik mot verksamheten. Då är det myndigheten som har ett problem, inte den anställda.

”Vi som myndighet kan gå i genmäle, men får inte på något sätt hota eller vidta repressalier för att personen har använt sin yttrandefrihet”, säger Karl Pfeifer.

De betedde sig olämpligt - men fick rätt i AD

  • "Farbror Blå" hade rätt att blogga sexistiskt

En polis som på sin fritid bloggade om livet som polis under pseudonymen ”Farbror Blå” blev avskedad. I bloggen berättade han i jagform olika historier från polisvärlden, som han själv benämnde som skrönor. Vissa av dem hade sexistiska inslag.

Bloggen stängdes ner efter att innehållet uppmärksammades av kvällspressen. Arbetsgivaren hävdade att polismannen gjort sig skyldig till grov tjänsteförseelse och att han hade brutit mot polisförordningens bestämmelser om hur polisen ska uppträda, alternativt mot anställningsavtalets lojalitetsplikt.

Polismannen hävdade att han bara hade utnyttjat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet och att bloggen bara var en fritidssyssla. Arbetsdomstolen gav polismannen rätt.

Carl Gustaf Spangenberg, universitetslektor vid juridiska fakulteten i Uppsala kommenterade domen:

”En viktig poäng i Arbetsdomstolens dom är att yttrandefriheten gäller även när yttranden leder till upprördhet och känslor av kränkning. Den är något man ’måste tåla’, som domstolen skriver. Yttrandefriheten har en kostnad. Om den bara ska omfatta det vi gillar så blir den meningslös.”

  • Lättklädd facebook-rektor fick tillbaka jobbet

Den före detta rektorn på Norrlands entreprenörsgymnasium i Luleå, Anders Karlsson, lade upp några lättklädda bilder på sig själv på Facebook och gick med i grupper med namn som anspelade på sex.

När han fick sparken från jobbet hade han varit medlem på Facebook i ett år och hunnit bli medlem i mängder med grupper. Några av dem hade rubriker som ”50 reasons to have sex”, ”Efter sex mys” och ”Oskulds­gruppen”. Anders Karlsson hade även lagt upp bilder i ett ­fotoalbum. På ett par av dem dansar han med bar överkropp, sitter på golvet med en uppknäppt skjorta och poserar utklädd till kvinna.

Anders Karlsson blev rikskänd när nyhetssajten 24 Nyheter fick nys om Facebook-grupperna. Det var kort efter att en artikel hade publicerats på sajten som Anders Karlsson blev av med jobbet.

Både tingsrätten i Luleå och Arbetsdomstolen kom fram till att uppsägningen saknade grund. AD tyckte varken att negativ medierapportering eller hans agerande på Facebook kan vara grund för en uppsägning.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer