Byggnads chefsjurist: ”Det är ju modern slavdrift”

2014-05-27 06:58 Elinor Torp  
Mats Åkerlind Foto: Jörgen Appelgren

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, om sms-kontrakt:

- Kontrakten verkar inte uppfylla alla juridiska kvalifikationer för att vara anställningskontrakt. Men det kan vara ett nytt sätt. Att man bekräftar i mobilen är bara en detalj i sammanhanget, en teknisk lösning.

- Villkoren behöver ju inte vara sämre för att man får kontraktet via sms. Det finns appar och mejlsystem som har visat sig vara väldigt bra och effektiva hjälpmedel. Om människor år efter år finner sig i detta måste villkoren vara så pass goda att de känner att de kan ställa upp på dem. Jag tror att pengarna styr. De har gjort ett val, att skaffa sig en högre inkomst.

- Det finns inga livegna i Sverige eller Norge. De flesta har en grundtrygghet och befinner sig i en grundtrygg situation. Det kanske inte är så i de här fallen, men jag utgår ändå ifrån att folk väljer utifrån sina egna intressen.

Vilka jobbar så här i Sverige?

- Östeuropeer som är glada att överhuvudtaget få jobb. Nu drabbas svenskar av detta i Norge, det är väl därför de reagerat så kraftigt och tagit kontakt med Fellesförbundet.

Vad är problemet?

- Korta anställningar är en medveten strategi för att skapa rädda och tysta medarbetare. Det har hänt flera gånger att våra medlemmar sägs upp från ett stort byggbolag ena dagen för att nästa komma tillbaka till samma arbetsplats och göra samma arbetsuppgifter, men som F-skattare eller via en underentreprenör. Vi möter en tystare arbetskraft nu än någonsin tidigare.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer