Byggnads jättestämning slutade i förlikning

2021-02-11 10:00 Mattias Croneborg  

Byggnads krävde drygt 30 miljoner kronor i skadestånd och ekonomiska ersättningar av företaget för att ha betalat ut för låga löner och kollektivavtalsbrott. Efter förhandlingar i AD får de femton arbetarna tre miljoner.

Byggnads och Byggnads region i Örebro-Värmland hade stämt företaget Formbetong Anläggning i Katrineholm AB för kollektivavtalsbrott, för att i huvudsak ha betalat ut för låga löner och ersättningar till utländska arbetare.

Förbundet hade yrkat på drygt 30 miljoner kronor i allmänna skadestånd och ekonomiska ersättningar. Det gäller bland annat för brott mot Byggavtalet för utebliven arbetsplatsanmälan, avstämning mot fördelningstal, permitteringslön, helglön, arbetstidsförkortning, utbetalning av semesterlön och traktamente samt kollektivavtalsbrott baserat på förtjänst som bolaget gjort genom att betala felaktig lön.

Parterna har under förhandlingarna i AD kommit fram till en uppgörelse som innebär att de femton arbetstagarna får sammanlagt drygt 3 miljoner kronor. Parterna har bett AD att stadfästa förlikningen. I förlikningen ingår också att vardera part står för sina rättegångskostnader.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer