Chefsekonom: Inhumant inte ha enkla jobb för nyanlända

2015-10-21 23:00 Lena Gunnars  

Konjunkturinstitutet skulle ha tagit hänsyn till de nyanlända flyktingarna i rapporten om ­lönebildningen. Det fastslår Oskar Nordström Skans, professor i ekonomi vid Uppsala universitet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth är inne på samma linje.

– Det är inhumant att säga att vi inte har den typen av enklare jobb som en del av de nyanlända behöver, säger hon.

Oskar Nordström Skans och Annika Winsth medverkade båda på en konferens om samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen som Medlingsinstitutet arrangerade.

Oskar Nordström Skans är kritisk till att den rådande flyktingsituationen varken nämns i Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport eller i Industrins Ekonomiska Råds rapport.

– Vi har ett exceptionellt läge och bör överväga att använda exceptionella åtgärder under ett antal år framöver. Det här är en av de stora utmaningarna för löne­bildningen. Det måste tas med i beräkningarna, säger han.

Åsa Olli Segendorf, chef för arbetsmarknad och prisbildning vid Konjunkturinstitutet, försvarar KI:s rapport:

– Vi har försökt titta på hur utökningen av arbetskraften kan påverka sysselsättningen och tar bland annat upp en anpassning av lägstalöner, säger hon.

Men Oskar Nordström Skans är inte nöjd med det.

– Det står inget om konsekvenserna av invandringsflödet just nu och vad vi kan förvänta oss av en god lönebildning.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth konstaterar att samtidigt som det går väldigt bra för den svenska ekonomin – där många tjänsteföretag till och med har svårt att hitta rätt kompetens och tvingas söka efter den över hela världen – behövs det även enklare jobb för nyanlända.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen