”Dagarna och nätterna flöt ihop”

2016-02-24 23:00 Lena Gunnars  

Efter skandalen. Mitt i Lenita Granlunds största avtalsrörelse hamnade Kommunal i en mediestorm.<br/>– Vi har bara fortsatt jobba, säger hon i första intervjun om skandalen.

Lag & Avtal träffar Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, tre veckor efter att förbundsordförande Annelie Nordström meddelat sin avgång vid kongressen i maj.

– Det var några intensiva veckor, men nu känns det som vanligt igen här på förbundskontoret, säger Lenita Granlund när vi ses på Kommunal på Hagagatan 2 i Stockholm, i samma kvarter som lyxkrogen Metropol Palais har sin verksamhet.

Sov du på nätterna när drevet gick?

– Dagarna och nätterna flöt ihop. Jag visste inte om det var förmiddag, efter­middag eller kväll eller om jag hade varit hemma. Det var väldigt intensivt alltihop. Jag fick ställa mig utanför och utföra det som var mitt uppdrag ändå. Vi kunde inte pausa det.

Hur har ni klarat att jobba vidare med avtalsrörelsen under skandalen?

– Vi har jobbat med avtalsrörelsen så länge, våra delegationer var klara. Allt var riggat och klart och våra medlemmar har varit väldigt involverade. Vi har 500 000 medlemmar som står bakom kraven. Hela planeringen med datumen och överlämnandet av krav till olika arbetsgivare var redan avklarat när skandalen kom. Vi har hållit oss till planen hela tiden, även om det såklart var en jättejobbig händelse.

Vad sa motparterna?

– De frågade hur vi hade det.

Har de andra förhandlingscheferna och avtalssekreterarna hört av sig?

– Ja, det är jättemånga som gjort det.

Blev du svagare som förhandlare i förhållande till motparten?

– Nej, många där känner också mig och tyckte inte att det kändes som jag, det som stod i medierna.

Tycker du att något är överdrivet i rapporteringen?

– När det stod att ledningen dricker sprit för hundratusentals kronor. Att det var 270 personer på en julfest som delade på den notan plus en konferens efter det, framgick inte. Vi är en stor arbetsgivare med 800 anställda. Vi bjöd dem på julfest som vilken arbetsgivare som helst.

Kändes det som ni jagades in på förbundskontoret av journalisterna?

– Ja, vissa dagar var receptionen full av journalister. Det gick varken att komma in eller ut. Jag använde bakvägen då.

Vad sa din familj?

– Mina nära vet vem jag är och vad jag står för. De vet mina drivkrafter och värderingar. De kände inte heller igen sig i de där verklighetsbeskrivningarna. Sedan är inte jag en sådan person som tar åt mig eller far illa. Jag tänkte bara att nu kör vi på.

Annelie Nordström har meddelat att hon kommer att sluta – vill du fortsätta?

– Vi har ju jobbat jätteväl ihop väldigt länge och kompletterar varandra bra. Jag kommer att sakna henne. Men jag har sagt att om medlemmarna vill att jag fortsätter så gör jag det. Sedan kommer det en ny person. Då får jag jobba ihop med den personen och göra det bästa av det.

Vilka reaktioner har du fått från medlemmarna?

– Det har varit både och, men jag känner att jag har fått väldigt mycket positiv feedback. Att vi måste fortsätta, att det är viktiga krav och att vi ska hålla fokus på det. Vi måste köra på. Det har aldrig för ett ögonblick fallit bort ur min hjärna att det inte skulle vara så.

Satt Anders Bergström i ledningen med all information om ekonomin, medan ni andra som var nyare saknade insyn?

– Vi är en liten ledningsgrupp med bara fyra personer i en väldigt stor organisation. Vi har olika roller och måste lita på varandra. Det är helt ogörligt att kontrollera allt. Anders har varit förbundskassör och haft en egen roll utifrån stadgar och delegationsordningar. En stadgeutredning tittar nu på det. Det här med handelsbolaget Lyran måste ses över så att det blir tydligare vilka beslut som fattas och hur saker ska hanteras.

Tycker du inte att du har något ansvar för det som kommit fram i skandalen, med tanke på att du var en av de fyra i ledningsgruppen?

– Vi som leder Kommunal har naturligtvis anledning att vara självkritiska. Jag funderar självklart på om jag hade kunnat skaffa mig mer information eller gjort något annorlunda, men just nu känns det viktigt att fokusera framåt och därför känns arbetet med åtgärdsplanen viktigt.

Hur ska resultatet av åtgärdspaketet börja presenteras i mars?

– Det kommer att komma lite olika delar under våren. Handelsbolaget Lyran har redan nu en ny ordförande och styrelse som tittar på hur den verksamheten ska vara framöver. Policyarbetet är en del, sedan har vi det som kommer till kongressen med eventuella stadgeförändringar.

Vad har du lärt dig av drevet?

– Att lägga alla kort på bordet direkt. Om journalisterna har bestämt en viss vinkel spelar det ingen roll vad vi gör och säger. Jag har också lärt mig att vara ganska kritisk mot det som skrivs. Och jag har lärt mig hur jag själv fungerar i pressade lägen. Man klarar det mesta genom att fokusera på det som är viktigt.

Var det bra då med planeringen inför avtalsrörelsen?

– Ja, det var skönt att ha något annat att hålla på med.

Vad gjorde du för att orka vara i drevet?

– Jag åker härifrån när arbetsdagen är slut. Att komma hem är en fredad zon. Där kan jag vara och återhämta krafterna. Det är viktigt för mig, oavsett vad som händer.

Tittade du på nyheterna under drevet?

– Det finns många såpor att titta på...

Röster har höjts om att hela ledningen borde avgå?

– Folk har tyckt allt möjligt, både enskilda medlemmar och förtroendevalda. Men vi får väl se, medlemmarna får bestämma på kongressen om de vill att jag fortsätter eller inte.

 

Webbversion: En längre version av intervjun hittar du här från kl 09.00 torsdag 25 februari.

Kommunalskandalen

Aftonbladet avslöjade nyligen att Kommunals medlemmars pengar gått till oansvarig och vidlyftig representation, krogverksamhet och olämplig lägenhetsförmedling.

Tredje vice ordföranden och kassören Anders Bergström läm­nade i samband med detta sin post. Ordföranden Annelie Nordström har sagt att hon slutar efter kongressen i maj.

Lenita Granlund

Yrke: Avtalssekreterare på Kommunal sedan 2010.

Ålder: 53 år.

Familj: Man, två barn, två barnbarn och en katt.

Bor: ”Jag bor i Köping, men har en övernattningslägenhet, en etta, som förbundet tillhandahåller i Stockholm och som jag betalar hyra för. Där bor jag i veckorna.”

Bakgrund: Under­sköterska i vården.

Avtalskraven: Heltid som norm. Under­sköterskornas löner.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna