Dan Holke korsar sina spår

2021-12-22 16:45 Lena Gunnars  
Dan Holke går tillbaka till LO-TCO Rättskydd där han tidigare var vd i 25 år. Foto: Pontus Lundahl/TT

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. LO-TCO Rättskydds förra vd och chefsjurist Dan Holke gick i pension för ett och ett halvt år sedan. Nu är han tillbaka på gamla jobbet igen.

Hur kommer det sig att du lämnat pensionärstillvaron?

– Mattias Landgren, som både är min efterträdare och min företrädare som vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd blev nyligen statssekreterare. Då får man inte ha några andra uppdrag. Han slutade den 6 december. Dagen efter beslöt styrelsen att jag skulle gå in tillfälligt.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Bra. Jag kan ju jobbet efter att tidigare ha haft det i 25 år. Jag fick läsa igen lite grann, men det mesta är ju sig likt. Det är kul att hoppa in och jobba lite igen eftersom det också är en tidsbegränsning i det hela.

Tvekade du någonsin att säga ja?

– Nej. Det fanns ingen annan vettig lösning. Det är svårt för någon ny att hoppa in och göra något vettigt under en så här kort period om man inte redan kan företaget.

Har du saknat någon aspekt av jobbet sedan du gick i pension?

– Ja, det är klart att det är kul att komma tillbaka och träffa arbetskamraterna. Men jag har inte varit heltidspensionär någon gång. Jag har haft lite småuppdrag, bland annat i samband med las-förhandlingarna.  

Hur har det känts att följa LO TCO Rättsskydd på håll?

– Jag har ju varit här på jobbet och hälsat på ibland och har hållit kontakten. Jag känner fortfarande nästan alla här.

Hur länge ska du arbeta på LO TCO Rättsskydd denna gång?

– Tills de hittar någon mer permanent efterträdare. Jag hoppas att de hittar någon framåt vårkanten.   

Blev tiden under pensionen som du tänkte dig?

– Ja det tycker jag. Jag har trivts jättebra. Det mesta jag har gjort sedan dess har haft någon koppling till Las-utredningen och jobbet med att göra lagstiftning av den. Jag har också föreläst  lite på universitetet och så skriver jag ju i er tidning. Nu har jag dessutom blivit utsedd till utredare av regeringen. Jag ska utreda arbetsskadeförsäkringen.    

Karriär:

Dan Holke har tidigare varit VD och chefsjurist för LO-TCO Rättsskydd från 1995 till år 2020.

Han har även arbetat inom domstolsväsendet och på justitiedepartementet, medverkat i flera böcker om arbetsrätt, varit föreläsare, ombud i AD och expert i flera statliga utredningar samt utredare.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen