Delseger för facken

2011-08-24 23:00 Elisabet Örnerborg  

Företag som utstationerar arbetskraft hit ska utse en kontaktperson i Sverige, föreslår regeringen. - Det är såklart bra att regeringen lyssnat till oss, men den har inte lyssnat tillräckligt, säger Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.

<p>Arbetsgivaren ska anmäla utstationering som är tänkt att vara i mer än fem dagar till Arbetsmiljöverket. Och i det fallet ska arbetsgivaren också utse en kontaktperson i Sverige. I regeringens förslag står det dock inget om att kontaktpersonen ska ha rätt att förhandla och träffa kollektivavtal med facket. Och det är ju det som LO, Saco och TCO har krävt.</p> <p>- Vi måste ha en person som vi kan skriva avtal med, säger Mattias Landgren.</p> <p>Precis som i Danmark och i andra EU-länder, lägger han till. </p> <p>Förslaget är en delseger, menar TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär.</p> <p>- Men vi behöver en kontaktperson som är behörig att förhandla och träffa kollektivavtal annars kan inte Sverige som stat skydda utstationerade och se till att de får de villkor som krävs. Precis som i Danmark måste också anmälan om utstationering ske både från tjänsteföretaget och från det svenska företag som upphandlat tjänsten, säger han.</p> <p>Ingemar Hamskär tycker det är intressant att facken har stöd av en majoritet i riksdagen. Regeringens förslag om kontaktperson beror på att ett enigt utskott och en enig riksdag - alltså inte bara oppositionen och Sverigedemokraterna - gav de fackliga organisationerna sitt stöd och krävde att frågan skulle utredas.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer