Deppighet vanligare sjukorsak än ryggont

2010-04-20 11:00 Elisabeth Vene  

Psykisk ohälsa har gått om ont i ryggen som vanligaste orsak till långtidssjukskrivning. Det visar färska siffror från Försäkringskassan och AFA Försäkring.

<p>Psykisk ohälsa kan vara allt från sömnsvårigheter till depression.</p> <p>- Depression är mycket allvarligt för individen och för samhället, säger Ulrich Stoetzer, som undersökt mekanismerna bakom att drabbas av depression på grund av dåliga relationer på arbetet. </p> <p>Han har upptäckt att stress på arbetet kan leda till depression även hos personer som tidigare inte visat någon benägenhet att bli deprimerade. </p> <p>- Det kan handla om prestationskrav och ren tidpress för att organisationen är underbemannad. Varje svensk presterar mer än någonsin tidigare. Vi har slimmat organisationerna och i dåliga tider som nu ökar kraven ännu mer. </p> <p>Stressen kan också uppstå av hårda krav i kombination med bristande möjlighet att påverka sin arbetssituation. Stressen kan orsaka konflikter, eller utfrysning, vilket i sin tur kan leda till depression.</p> <p>Ulrich Stoetzer tänker att den som inte får använda sin kompetens fullt ut och inte får vara med och bestämma blir undfallande och passiv. En sådan person kanske man "glömmer" att kalla till möten eller sociala begivenheter. Det är utfrysning. Det kan också handla om att den som jobbar väldigt mycket helt enkelt inte har tid att upprätthålla bra relationer med kollegerna, vilket också kan leda till utfrysning. </p> <p>- Det här är teoretiserande, men baserat på kunskap. Vi vet att vi reagerar emotionellt med kamp- eller flyktbeteende när vi blir stressade. Det är beteenden vi inte gärna ser på en arbetsplats, där ska vi prestera , säger Ulrich Stoetzer. </p>

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer