”Det känns skönt att ha det där papperet”

2017-06-29 00:00 Lena Gunnars  
Susanne Felin slutade skolan efter nian. I dag har hon motsvarande kunskaper som den som gått treårigt industritekniskt gymnasium. Via ett valideringsverktyg fick hon reda på om hon hade brister i några av ämnes­områdena och kunde sedan täppa till dem. Foto: Sören Håkanlind

Susanne Felin hade jobbat på samma avdelning hos SKF, ursprungligen Svenska Kullagerfabriken, i över 20 år när verksamheten plötsligt flyttades till Frankrike.Samtidigt kom ett erbjudande om att de anställda kunde få validera sin kompetens.– Det är inte klokt, nu har jag kunskaper som motsvarar treårigt industritekniskt gymnasium, säger hon.

Susanne Felin fick sitt första jobb på SKF direkt efter att hon gått ut nian.

I över tjugo år arbetade hon sedan med att packa bilkomponenter till hjullagersatser. När beskedet om att den verksamheten skulle läggas ner och flyttas till Frankrike kom så spred sig oron.

– I samma veva kom erbjudandet om validering av våra kunskaper. Då gick snacket om att vi nu nog skulle åka ut med huvudet före. Men vår fackklubbsordförande lugnade oss och sa att detta bara var för att höja vår kompetens. Efter ett tag märkte vi att det var sant.

Susanne Felin tog chansen att få sin kompetens validerad genom valideringsmodellen ”Industriteknisk bas”. Då fick hon en bild av vad hon behövde fylla på med för kunskap för att nå upp till motsvarande industritekniskt gymnasium. Hon klarade åtta av tio ämnesområden i testet direkt.

– Jag rök bara på ritningsläsning och mätteknik. I höstas fick jag chansen att läsa in de ämnena på vår industriskola. Vi hade duktiga lärare. Jag fick gå i skolan sex heldagar under en treveckorsperiod. Jag gjorde sedan om de två proven som jag inte hade klarat. Och den här gången gick det bra.

Det går inte att ta miste på stolt­heten i Susanne Felins röst.

– Jag är överlycklig. I och med att jag slutade skolan som 16-åring var det här guld värt för mig.

Sedan ett år tillbaka kör hon truck på företaget. Nu erbjuds även hennes kolleger där att validera sina kunskaper. Men nu får de anställda genomgå ett e-learningprogram om det upptäcks kunskapsluckor inom några ämnesområden.

– Min väninna behövde också läsa in några ämnen och kunde göra det via datorn. Antingen här på jobbet eller hemma. Då fick hon undervisningen genom hörlurar kopplade till datorn. Men jag fick göra utbildningen konkret, med ”riktiga” lärare.

Efter att Susanne Felin fick sitt certifikat har hon vågat söka nytt jobb på företaget. Hon fick det inte. Men hon ger inte upp. Hon tänker söka fler lediga tjänster. Susanne Felin har svårt att se sig själv köra truck ända till 67. Helst skulle hon bara vilja jobba dagtid, nu när hon har barnbarn och allt.

– Det känns skönt att ha det där papperet. Skulle det hända något här kan jag nu också söka jobb utanför SKF, säger hon.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer