"Det känns som att vi lyckades hitta en balanserad lösning"

2021-10-19 16:00 Lena Gunnars  

PROFILEN. Fackförbundet Unionens nya chefsjurist Malin Wulkan fick ett hektiskt första år. Både pandemin och de omtalade ”Las-förhandlingarna” fick hon ta itu med. "Det var de mest omfattande förhandlingarna på väldigt länge", säger hon.

Malin Wulkan hade en föreställning om att man för att trivas som processande jurist skulle vara en mer utåtriktad person än hon tror att många skulle beskriva henne som. Men när hon ser sig i backspegeln ser hon att det inte handlar om det alls.

– Det är annat som avgör. I domstolsförhandlingar är det till exempel avgörande att verkligen kunna lyssna på vad folk säger, att snabbt reagera på det som sägs. Allt måste ju komma fram där under huvudförhandlingen, säger Malin Wulkan.

Hon minns sin första huvudförhandling i Arbetsdomstolen. Den skräckblandade förtjusningen hon kände när hon upptäckte att förhandlingssalen just den dagen var fullsatt av besökare. De hade fått i uppgift att inom ramen för sin utbildning lyssna på en förhandling. Malin Wulkan arbetade då på LO-TCO Rättsskydd och var ombud för en tunnelbaneförare som var medlem i Seko. Chauffören hade blivit sjukskriven efter en incident som skett när han var tunnelbaneförare. Tvistefrågan handlade om huruvida medlemmen haft rätt att fortsätta sitt extraknäck som busschaufför under tiden som han varit sjukskriven från arbetet som tunnelbaneförare. Den gången dömde AD inte till chaufförens fördel.  

Malin Wulkan tycker att domstolsprocesserna hör till det som varit roligast när hon ser tillbaka på allt hon gjort hittills i sin karriär. Idag kan hon luta sig tillbaka på sin långa erfarenhet, särskilt när oväntade saker händer under huvudförhandlingarna.    

– Det är inte alls säkert att vittnen säger det du tror att de ska säga. Då gäller det att kunna reagera snabbt på det. Det där var man inte bäst på i början. Men nu tycker jag att de lägena är de mest spännande.

Malin Wulkan har arbetat på Unionen i olika omgångar genom åren. De senaste nio åren har hon hunnit vara förbundsjurist, teamchef och biträdande chefsjurist. I maj förra året blev hon Unionens chefsjurist.

Första året på den nya posten blev dramatiskt och fyllt av oväntade händelser. Malin Wulkan fick vara med och hantera både pandemins konsekvenser för medlemmarna i form av korttidspermitteringar och de intensiva förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och PTK om trygghet och omställning. Överenskommelsen som skulle ligga till grund för ett regeringsförslag om en reformerad arbetsrätt. Den förhandlades dessutom fram under en mycket tajt deadline.

Malin Wulkan har en viktig roll även inom förhandlings- och samverkansrådet PTK, som förhandlar kollektivavtal och utbildar på uppdrag av 25 fackförbund.

– Det här är de mest omfattande förhandlingarna som varit både för Unionens och PTK:s räkning på väldigt länge, konstaterar hon.

Parterna genomförde förhandlingarna i Svenskt Näringslivs lokaler på Storgatan på Östermalm i Stockholm förra hösten, mitt under brinnande pandemi.

– Ingen fick Corona, försäkrar Malin Wulkan och fortsätter:  

– Det hade bokats flera olika rum och det var lätt för förhandlingsdelegationerna att hålla avstånd.

– Jag själv var också tvungen att lära mig tänka på att hålla avstånd i början, att vänta på min tur i kaffekön, säger hon och skrattar.

Malin Wulkan satt med i de partsgemensamma arbetsgrupperna som föregick regeringsförslaget tillsammans med bland andra LO-TCO rättsskydds tidigare chefsjurist Dan Holke och Svenskt Näringslivs John Wahlstedt.

Arbetsgrupperna skulle säkerställa att det blev lagstiftning av det som PTK, Kommunal, IF Metall och Svenskt Näringsliv kommit överens om. Malin Wulkan var engagerad i olika utsträckning i alla tre utredningarna, men mest i den som rörde arbetsrätten.

– Mitt arbete har handlat om att bistå den statliga utredningen med hur vi menar att vår överenskommelse ska uppfattas i alla delar, säger hon.

Arbetet på förbundet har nu gått vidare med att förankra, utbilda och förbereda för de nya reglernas införande ute i organisationerna. Om förslaget går igenom riksdagen börjar de nya arbetsrättsliga reglerna och omställningsvillkoren gälla från den 1 oktober nästa år. När Malin Wulkan ser på partsöverenskommelsen som snart ser ut att bli lag känner hon sig nöjd.

– Det känns som att vi lyckades hitta en balanserad lösning som vi alla kunde enas om. Vi hoppas så klart att fler av LO-förbunden vill ansluta sig senare.

Malin Wulkan jämför arbetet i ”las-förhandlingarna” med de omfattande domstolsprocesser, både på Unionen och hos sin tidigare arbetsgivare LO-TCO Rättsskydd, som hon tidigare haft i karriären. Hon tycker att de kan mäta sig med las-förhandlingarna i fråga om arbetsintensitet.

– Men i domstolsprocesserna är ju fokuset ett annat. En skillnad är att i förhandlingsverksamheten är jag som jurist med mer aktivt när det uppstår frågor där man vill ha vägledning i juridiska frågeställningar.

Själv har Malin Wulkan aldrig haft som mål att bli chefsjurist, men hon blev väldigt glad över erbjudandet. Hon såg det som ett kvitto på att hon gjort ett bra jobb som biträdande chefsjurist.

– Om det inte hade varit för att jag varit biträdande chefjurist innan hade jag nog funderat mer än en gång innan jag tackade ja. Nu kände jag igen många av arbetsuppgifterna på förhand. Jag hade jobbat ganska mycket med att ta fram underlag och förbereda sådant som jag nu får fatta beslut om själv.

Att Malin Wulkan valde juristbanan från första början berodde mycket på tillfälligheter. Drömmen var länge att bli lärare. Hon hann gå ett par år på lärarhögskolan i Malmö innan hon kände att yrket inte var för henne och hoppade av. Istället sökte Malin Wulkan in till juristprogrammet. Hon såg goda jobbmöjligheter framför sig med en sådan examen.

– Och när jag väl hade tagit min juristexamen låg det nära till hands att jobba med arbetsrätt och vara på den fackliga sidan, säger Malin Wulkan.

Som barn hemma i Kalmar hade hon sett sin pappa vara fackligt aktiv för Kommunal på sjukhuset där han arbetade. Mamma var sjuksköterska. Där såddes förmodligen de första fröna till det fackliga engagemang hon har idag, tror hon själv.   

Malin Wulkan blev en av de första i släkten som tog en akademisk examen. För henne har det alltid känts viktigt för henne att få företräda den svagare parten, som hon menar oftast är de enskilda medlemmarna i individärendena. Malin Wulkan ser till att förbereda medlemmen väl, så att hon eller han kan känna sig så bekväm det bara går med att vara i en domstol. I alla fall så pass att medlemmen kan känna sig trygg med att berätta det den vill ha sagt.   

– För att trivas på den fackliga sidan måste du ha förmågan att prata och förklara juridik så att den blir möjlig att förstå även för dem som inte är vana vid domstolsspråk. Det är väldigt viktigt.

Som chefsjurist hör processförandet inte längre till Malin Wulkans huvuduppgifter, även om hon ibland är ombud i principiellt viktiga mål. Hon leder arbetet i den 25 personer stora juristgruppen på förbundet, som har vuxit mycket i storlek de senaste åren.  

När pandemin slog till våren 2020 fick Malin Wulkan plötsligt helt andra arbetsuppgifter än dem hon brukar ha.

Unionen hade 100 000 medlemmar som berördes av kortidspermitteringar. Därför blev det en stor fråga på i stort sett alla förbundets avtalsområden. Det gällde för juristgruppen att på distans hjälpa till så att förbundet fick alla nödvändiga avtal på plats. Först de centrala avtalen och sedan de lokala. Där det inte fanns lokala klubbar gick förbundet in på regional nivå. Mängder av frågor kom in om regelverket kring korttidspermitteringarna.  

– I början var det svårt att förstå hur reglerna skulle tillämpas i alla delar. Det var inte heller tydligt i förarbetena. Men efter hand började det klarna.

När vi talas vid i telefon är det bara veckor kvar till den 29 september, datumet när samhället åter ska öppna upp igen. Runt 700 medarbetare ska då etappvis börja återvända till Unionens förbundskontor som är beläget i centrala Stockholm.  

När det inte är pandemi pendlar Malin Wulkan in till jobbet från sitt hem i Saltsjö Boo. Det innebär en och en halv timmes restid per dag. Hon hoppas kunna fortsätta arbeta hemifrån, åtminstone någon dag i veckan.  

– Det är ganska skönt att kunna sitta i lugn och ro hemma och fokusera på uppgifter, som att skriva underlag. Då är det ingen nackdel att sitta hemma, tycker hon.

Hemma har Malin Wulkan också en prunkande trädgård att påta i när hon vill skingra tankarna under arbetsintensiva perioder. Och så läser hon mer än gärna skönlitterära böcker.   

– Jag hinner med många böcker och försöker läsa mycket av det nya som kommer ut. Det är ett sätt att koppla bort sådant som är besvärligt och att få en större förståelse för sin omvärld.

Om några år, vill du då bli förhandlingschef, som din företrädare Martin Wästfelt?

– Nja. Det ligger närmare till hands för mig att fortsätta att jobba med juridiken än med rent förhandlingsarbete. Sedan kan man aldrig säga säkert vad framtiden har för överraskningar för en, säger Malin Wulkan.

Malin Wulkan

Ålder: 49 år.

Aktuellt som: Chefsjurist på Unionen sedan maj 2020 och har suttit med i partsförhandlingarna om trygghet och omställning mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

Bakgrund: Efter juristexamen vid Umeå universitet flyttade Malin Wulkan till Stockholm. Där satt hon ting på Södra Roslags tingsrätt. Sedan fick hon en tjänst som förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Efter det har hon haft olika tjänster inom fackjuridikvärlden och arbetsrättsvärden på den fackliga sidan. Hon har även varit förbundsjurist på dåvarande HTF, som sedan blev Unionen.

Bor: I Saltsjö Boo.

Familj: Två tonårsbarn och en man.

Fritid: Trädgårdsarbete, matlagning, promenader och att läsa böcker. Jag brukar också lyssna mycket på radion.

Unionen

  • Sveriges största fackförbund med cirka 700 000 medlemmar.
  • Organiserar yrkesgrupper som räknas som tjänstemän på arbetsplatser i den privata sektorn, oavsett befattning, utbildning eller lön.
  • Bildades 2008 genom en sammanslagning av fackförbunden Tjänstemannaförbundet HTF (handelstjänstemän) och Sif (industritjänstemän).
  • Martin Linder är förbundsordförande sedan 2015.
  • uppbyggd av 18 regioner, och ingår i den fackliga centralorganisationen TCO.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer