Direktiv låter vänta på sig

2012-02-22 23:00 Elisabet Örnerborg  

Införandet av EU:s bemanningsdirektiv har hakat upp sig. Utredaren föreslog en likabehandlingsprincip. <br/>– Sverige kan inte införa en bemanningslag som bara tillgodoser arbetstagarnas intressen, säger Henrik Bäckström, Bemanningsföretagens vd.

EU:s bemanningsdirektiv skulle ha förts in i Sverige i december förra året. I remissomgången stod hela Svenskt Näringsliv på Henrik Bäckströms sida. Arbetsgivarna kritiserade utredaren för att ha glömt bort halva EU-direktivet, det vill säga den delen som går ut på att undanröja hinder för bemanningsföretagen.

De vill kunna anlita bemanningsföretag utan att MBL-förhandla först och de vill slippa fackets vetorätt.

Henrik Bäckström är emot att vetorätten gäller på samma sätt för bemanningsföretag och entreprenörer.

– Det borde vara samma regler att anlita företag oberoende av vilken sorts företag det gäller, säger han.

Likabehandlingsprincipen innebär att inhyrda ska ha samma villkor som sina kolleger på kundföretaget. Enligt LO:s bemanningsavtal är det redan nu så. Men enligt tjänstemännens avtal ska lönen för exempelvis en ekonomiassistent i grunden vara densamma oberoende av vart hon blir uthyrd. Sedan har tjänstemännen individuell lönesättning både i kundföretaget och i bemanningsföretaget.

Regeringen ska enligt planen presentera en proposition för riksdagen den 5 mars. Men än så länge har inte ens beslutet om en remiss till lagrådet tagits.

Bemanningsavtalen

Bemanningsföretagen har ett avtal för arbetare med LO-förbunden, ett för tjänstemän med Unionen och Akademikerförbunden och ett särskilt för uthyrning av läkare med Sveriges Läkarförbund.

  • 70 procent av de bemanningsanställda är tjänstemän, 30 procent är arbetare.
  • Bemanningsföretagens avtal löper ut den 30 april 2012.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer