Drogtest ledde till ny policy på SVT

2015-03-19 13:19 Birgitta Ländin  

Ett anonymt telefonsamtal, det räckte för att en chef på Sveriges Television skulle sätta igång en månadslång utredning som skickade en kvinnlig anställd till en drogklinik för provtagningar under en månads tid. Till sist var det läkaren där som reagerade – kvinnan hade ju inget där att göra.

– Läkaren sa till henne att han inte tyckte att det var acceptabelt att på så lösa grunder behöva bevisa sin drogfrihet med upprepade provtagningar. Det fanns heller ingenting i hennes värden som tydde på något missbruk, berättar ordföranden i journalistförbundets klubb på SVT, Petteri Karttunen.

Den kvinnliga medarbetaren hade själv upplevt det som att hon riskerade att bli av med sin anställning om hon inte inom 24 timmar gick med på provtagningarna. Det var alldeles fel och saknade stöd i kollektivavtalet, säger Petteri Karttunen. Drogtesterna är integritetskränkande och medarbetaren som drabbades mådde psykiskt dåligt av situationen.

– Som alkohol- och drogpolicyn var skriven tidigare kunde det tolkas så som hennes närmaste chef gjorde – att det räckte med en misstanke för att starta en så här omfattande utredning. Nu har vi fått till ändringar i den policyn, så att HR-chefer ska kopplas in och den första åtgärden alltid är ett samtal. Det stryks också under att en helhetsbedömning är viktig i det inledande skedet.

Med dessa förändringar har SVT fått en bra drogpolicy, tycker Petteri Karttunen och klubben på SVT:

Däremot är de anställda fortfarande upprörda över hur det hela gick till. En SVT-medarbetare som är synlig i rutan blir en offentlig person, och om det sprids att personen regelbundet besöker en missbruksklinik kan rykten lätt uppstå.

– Även andra anställda har ju upprörts och tänkt att samma sak kan hända dem, säger Petteri Karttunen.

HR-chefen på Sveriges Tele­vision, Helene Sahlin, håller med om att mycket blev fel i det här fallet.

– Det har varit ett känsligt och svårt ärende. Vi har agerat felaktigt, på grund av olyckliga omständigheter. Vi har nu tydliggjort vår policy så att det inte ska kunna hända igen och vi har även stöttat de inblandade på bästa sätt, säger hon till Lag & Avtal.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer