”Dumheter ha flyktingar sysslolösa”

2015-10-06 08:15 Elisabet Örnerborg  

Nyanlända syrier med rätt kompetens är en tillgång i arbetslivet. Det är IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä och Teknikföretagens Anders Weihe överens om.<br/>– Vi är beredda att hitta en lösning, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Statsminister Stefan Löfven är ense med Tysklands förbundskansler Angela Merkel: arbetsföra flyktingar är en investering för framtiden. Särskilt som den inhemska befolkningen blir allt äldre och försörjningsbördan för de arbetsföra därmed ökar. Sedan i våras pågår trepartssamtal mellan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och arbetsmarknadens parter om hur tiden på asylboende ska bli kortare och hur de nyanlända snabbare ska kunna komma ut i arbetslivet.

– Väldigt många som kommer från Syrien med sina familjer har god utbildning och kan engelska, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metall har tidigare tillsammans med Teknikföretagen gjort ett valideringssystem för att kunna utvärdera vad ungdomar och vad arbetslösa medlemmar kan.

– Arbetslösa medlemmar kanske inte har papper på vad de kan, säger Veli-Pekka Säikkälä. Vad de har för kompetens som kan användas i industrijobb.

Han menar nu att det valideringssystemet ska kunna användas på de nyanlända flyktingarna, för att ta reda på vad de har för kompetens som kan användas i industrijobb. Detta kan ske inom ramen för yrkesintroduktionsavtalet. På så sätt ska flyktingarna snabbt kunna tas in i yrkesarbete där det finns brist på industriarbetare, som exempelvis svetsare och maskin­operatörer.

De båda arbetsmarknadsparterna tog tidigare fram ett avtal om yrkesintroduktion som en lösning på den höga ungdomsarbetslösheten. Genom att arbeta 75 procent och få utbildning i arbetet på resten av arbetstiden skulle den unga få yrkeserfarenhet och arbetsgivaren skulle bara betala kollektivavtalad lön för själva arbetstiden.

Teknikföretagens förhandlingschef Andes Weihe:

– Det är dumheter att ha flyktingar sysslolösa i långa tider. Det är självklart att om det finns flyktingar med rätt kompetens ska de få arbeta. Vi har diskussioner med Arbetsförmedlingen om villkoren.

Regeringen investerar

I budgetpropositionen för 2016 föreslår regeringen ett antal investeringar för att underlätta flyktingarnas etablering i Sverige. Dit hör förstärkta arbetsmarknadsinriktade insatser och valideringsinsatser och stärkta resurser till Arbetsförmedlingen.

Det finns flera yrkesintroduktionsavtal på arbetsmarknaden, och den tidigare regeringen bidrog ekonomiskt för att parterna skulle ­kunna sprida kunskap om dessa avtal.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen