Emma spelade in sin diskriminerande chef

2011-02-23 23:00 Lena Gunnars  
Emma Nilsson Foto: Bass Nilsson/Ystad Allehanda

När Emma Nilsson berättade att hon ville bli gravid igen fick hon inget jobb som djurskötare hos lantbrukaren. - Han sa att han inte kunde anställa då. Jag spelade in samtalet med mobilen för att ha som bevis, säger hon.

<p>Emma Nilsson fick praktik som djurskötare hos lantbrukaren via Arbetsförmedlingen 2009. </p> <p>- Praktiken gick bra, jag hörde aldrig någonting negativt. Redan från början var det tal om att det skulle bli anställning om allt funkade bra, säger hon.</p> <p>Emma Nilsson berättar att hon frågade flera gånger om hon skulle få vara kvar och att det inte var tal om annat. Men så fick hon ett missfall. Emma Nilsson berättade det för lantbrukaren, eftersom hon kände förtroende för honom. Hon fick tillåtelse att vara hemma ett par dagar för att bearbeta det som hänt.</p> <p>- Han var mycket stöttande, säger Emma Nilsson. </p> <p>I slutet av veckan när hon var tillbaka på gården frågade lantbrukaren om hon planerade att skaffa barn. </p> <p>- Jag sa att jag hade fullt fokus på jobbet, men att jag ändå var 30 år och ville ha barn inom några år. Då sa han att han inte kunde anställa mig. Jag blev helt stum och visste inte vad jag skulle säga. </p> <p>Emma Nilsson kände sig först bara ledsen över att hon inte skulle få jobbet som djurskötare. Sedan började hon fundera på om det verkligen fick gå till så här. Hon kontaktade facket, men eftersom hon inte var medlem fick hon rådet att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO. När hon åkte tillbaka till lantbrukaren för att hämta sina saker hade hon bestämt sig för att anmäla lantbrukaren - och spela in honom för att samla bevis. </p> <p>- Jag hade tur, för lantbrukaren sa samma sak igen. </p> <p>DO drev fallet vidare i AD, som ansåg att lantbrukaren brutit mot både diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Emma Nilsson fick 30 000 kronor i allmänt skadestånd och diskrimineringsersättning. </p> <p>- Om jag inte haft inspelningen hade det varit svårt vinna, säger Emma Nilsson.</p>

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer