Engagemang viktigt vid återhämtning

2012-01-25 23:00  

Arbetsgivaren och anhöriga måste engageras i arbetet med rehabilitering av den som är utbränd. Det säger Lena-Karin Erlandsson, arbetsterapeut och docent vid medicinska fakulteten på Lunds universitet.

– Arbetsgivaren har en avgörande betydelse för att en rehabilitering ska ge ett bra resultat och har ett ansvar för att ta reda på vilket stöd en utbränd person behöver på arbetsplatsen. Man kan exempelvis låta den anställda, i sin egen takt, syssla med de normala arbetsuppgifter som han eller hon upplever som energigivande, säger Lena-Karin Erlandsson.

Hon har utvecklat ett program för rehabilitering av utbrända som ger instrument för analys och förändring av den egna vardagssituationen. Programmet ger, enligt Lena-Karin Erlandsson, deltagarna handfasta verktyg för förändring.

En av punkterna i programmet är att ha ett möte med arbetsgivare och anhöriga, för att diskutera vad utbrändhet innebär och på vilket sätt man tillsammans kan underlätta den utbrändas rehabilitering.

En viktig byggsten i programmet är också att hitta tillbaks till de arbetsuppgifter som upplevs som roliga och stimulerande.

– Det spelar ingen roll vilken befattning som du har på en arbetsplats. De flesta har uppgifter som är mindre roliga men också annat som är stimulerande.

För den som är i rehabilitering är det viktigit att få möjlighet att ägna sig åt sådant som upplevs som positivt, och som bekräftar att man behärskar sitt arbete.

– Det är vanligt att sjuka erbjuds lättare uppgifter vilket därmed också blir en omplacering till mindre intressanta och mindre utvecklande arbetsuppgifter. Det kan vara en katastrof för den utbrända. Det innebär kanske att det som ger positiv energi i arbetet tas bort och kvar blir bara negativt.

Därför är det, enligt Lena-Karin Erlandsson, viktigt att lyssna till den anställdas beskrivning av sin situation. Positiv respons, möjlighet till reflektion och återhämtning och utrymme att i lugn och ro få avsluta sina arbetsuppgifter är andra faktorer som har betydelse för att skapa en stimulerande arbetsmiljö och läka utbrändhet.

Arbetsgivaren har ett stort ansvar för att rehabiliteringen ska lyckas. Men långt ifrån alla arbetsgivare har tillräcklig kunskap för att på egen hand ta itu med utbrändhet. Risken är, enligt Lena-Karin Erlandsson, att man stöter bort den utbrända i stället för att skapa utrymme för den anställda att komma tillbaka.

– Utbrändhet är ett svårt problem, och det kräver professionell kunskap och ett professionellt förhållningssätt för att man ska lyckas.

Lena-Karins 5 tips för god rehabilitering

1. Identifiera vilka aktiviteter på jobbet som ger energi och glädje.

2. Låt den utbrända jobba med den typen av arbetsuppgifter i sin egen takt.

3. Respektera människors behov att kunna fullfölja sina arbetsuppgifter.

4. Ge utrymme för paus och reflektion mellan uppgifterna.

5. Hjälp andra (har man arbetsuppgifter som är till nytta för andra så är det bra för hälsan).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer