EU-förslag: Utstationerade ska ha likalön

2016-03-09 07:32 Elisabet Örnerborg  
Två timmar efter att EU-kommissionen på tisdagen antagit förslag till ändringar kallade statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till presskonferen i Rosenbad i Stockholm. - Den som kommer hit ska få lika lön för lika arbete. Utan utländska arbetstagare klarar vi inte bostadsbyggandet, sa statsminstern.

Två timmar efter att EU-kommissionen på tisdagen antagit förslag till ändringar av utstationeringsdirektivet kallade statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till presskonferens. <br/>-Jag uppfattar det här som en mycket stor seger för oss, säger Ylva Johansson.

Statsministern inledde med att påminna om det kraftiga bakslag som kom 2007 med EU-domstolens dom i Lavalmålet.

-Den upprörde oss. Sedan införde den borgerliga regeringen fackliga begränsningar av strejkrätten. Till skillnad från den regeringen har den här regeringen, som jag leder, arbetat för att få till stånd att den som kommer hit ska få lika lön för lika arbete. Jag är väldigt glad för att det arbetet nu har lett till resultat.

Stefan Löfven menade också att det här är särskilt viktigt nu med tanke på bostadsbristen.

-Utan utländska arbetstagare klarar vi inte bostadsbyggandet.

Arbetsmarknadsministern poängterade att förslaget stärker den svenska kollektivavtalsmodellen och den regel som förut talade om att utstationerade hade rätt att få betalt med värdlandets minimilön hade ändrats, direktivets artikel 3, paragraf 1 c.

-I stället för minimilön står det nu lön och andra ersättningar på motsvarande sätt som gäller för svenska arbetstagare. Det är en viktig fråga för oss, säger Ylva Johansson.

Förslaget är på engelska och i stället för minimum wages står det remuneration.

-Min tolkning är att det betyder lön och ersättning, men inte bara lägstalön. Med stor sannolikhet betyder det att vi kan värna den svenska modellen och att lika löna för lika arbete gäller, säger Ylva Johansson

Stefan Löfven:

-De som kommer hit är som alltid jättevälkomna men de ska ha lika lön för lika arbete.

Ylva Johansson:

-Det är lättare att välkomna utstationerade om det är samma lön.

Ändringsförslaget går nu vidare i EU:s beslutsprocess. En första diskussion blir det i Amsterdam i april. På frågan om ministerrådet kommer att anta förslaget svarar Ylva Johansson att även de som utstationerar arbetstagare vill att det ska vara schyssta villkor och att hon är optimistisk.

-Kommissionens förslag är en tydlig viljeriktning. Juncker stöder den svenska modellen, inflikar Stefan Löfven.

Jean-Claude Juncker är EU-kommissionens ordförande sedan 2014.

Nu ska regeringen analysera förslaget närmare och diskutera det med arbetsmarknadens parter.

När det gäller fackens möjlighet att ta till stridsåtgärder mot ett utstationerande företag hänvisar arbetsmarknadsministern till Laval-kommitténs förslag.

-Remisstiden har gått ut och vi håller på att bereda en proposition.

 

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer