Expert: Mer lojalitet krävs mot arbetsgivare i dag

2015-05-20 23:00 Elisabet Örnerborg  

Klubbordföranden avskedades trots att han bara utövade sitt fackliga uppdrag, anser Handels. Vad är fackets chans att få upprättelse?– Arbetsdomstolens praxis har ändrats, säger professor Kent Källström.

Handelsanställdas förbund har stämt Proffice Industrial & Logistics AB och Almega Bemanningsföretagen till Arbetsdomstolen och krävt att avskedandet av dess medlem, en klubbordförande, ska ogiltigförklaras. Enligt förbundet avskedades han för att han ut­övade sitt fackliga uppdrag.

Det är att kränka både hans och förbundets föreningsrätt, skriver ombudet, förbundsjuristen Susanna Kjällström på LO-TCO Rättsskydd, i stämningsansökan. Hon vill att den avskedade under sanningsförsäkran ska höras i domstolen om den kritik som han inom ramen för sitt fackliga uppdrag har framfört mot bolaget.

Kan facket vinna det här, professor Kent Källström?

– En facklig förtroendeman ska ha en rätt stor rörelsefrihet. Gerhard-domen som kom bara något år efter att skyddslagstiftningen införts var välvillig i förhållande till förtroendemannen.

Gerhard M var en stuveriarbetare som hade varit avdelningsordförande i Hamnarbetarförbundet sedan fem år när han sades upp bland annat för att han uppträtt hotfullt, förtalat, misshandlat och hotat arbetsledare. Förbundet krävde att Arbetsdomstolen skulle ogiltigförklara uppsägningen, vilket också skedde, dom 92/1978.

– Men sedan dess har domstolens praxis ändrats, säger Kent Källström.

Till exempel räckte de utbrott, förolämpningar och utskällningar som Sekos klubb­ordförande i Stockholms tunnelbana använde sig av för att genomdriva sin sak för ett avskedande. Connex avskedande var lagligt grundat och bolaget hade inte kränkt föreningsrätten och inte heller brutit mot förtroendemannalagen, avgjorde Arbetsdomstolen, dom 53/07.

Kent Källström anser att Arbetsdomstolen nu ställer högre krav på lojaliteten just för att det gäller en person i förtroendeställning.

– Ungefär på samma sätt som att det ställs högre krav på högre befattningar än lägre. I dag ser Arbetsdomstolen på en facklig förtroendeställning som att förtroendet gäller mot medlemmarna men också mot arbetsgivaren. Kravet på förtroendemannens allmänna uppträdande är högre, medan rörelsefriheten fortfarande torde vara stor i fråga om att företräda medlemmar, säger han.

Proffice krävs på 650 000 kronor

Förutom att kräva att avskedandet av klubb­ordföranden ska ogiltigförklaras kräver Handelsanställdas förbund att Proffice Industrial & Logistics ska betala sammanlagt 650 000 kronor i allmänt skadestånd. Av dessa pengar ska bolaget betala 250 000 till den avskedade och 200 000 till förbundet för föreningsrättskränkningen samt 200 000 kronor till den avskedade för brott mot anställningsskyddslagen.

Mål A 54/15 finns nu i Arbetsdomstolen i avvaktan på arbets­givarens svaromål.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer