Experten: Risk att företagen lägger en dimridå

2016-09-22 00:00 Karin Nilsson  
Bemanningsbranschen ifrågasattes av liknande skäl som egenanställningsföretagen, säger en expert.

Oro finns, men debatten om egenanställningsföretagen är överdriven, anser arbetsrättsjurister. Ännu finns inga rättsfall i AD.

Arbetslivsforskare Annette Thörn­quist, knuten till Linköpings universitet, anser att det är viktigt med glasklara begrepp på arbetsmarknaden.

– Det finns en risk att de här företagen lägger en dimridå. Det är ett problem i och med att trygghetssystemen på arbetsmarknaden är förknippade med att vara anställd eller inte. Arbetsrättsligt är de här företagens verksamhet oklar.

Arbetsrättsjurister har en annan uppfattning. Mats Glavå, docent i arbetsrätt på Göteborgs universitet, anser inte att det går att säga att egenanställningsföretagen i allmänhet utmanar arbetsrätten. Frågan om företagen ska betraktas som arbetsgivare eller inte kan besvaras först om man tittar på villkoren i det enskilda fallet.

– Om de vill kalla det för en anställning så är det i sig inget arbetsrättsligt problem.

Men han kan tänka sig situationer där anställningsrelationen kan ifrågasättas.

– Om man jobbar länge hos en och samma uppdragsgivare skulle det kunna ifrågasättas om man inte egentligen är anställd av uppdragsgivaren.

Mats Glavå kan inte se att den svenska modellen hotas av oklar­heterna.

– Anledningen till att det inte finns några rättsfall är ju att bägge parter är nöjda, säger han.

Annamaria Westregård är docent i juridik vid Lunds universitet och har studerat nya trender i arbetslivet.  Hon håller med om att den enskilda konstruktionen avgör relationen och att det ytterst avgörs av Arbetsdomstolen. Hon påminner också om att bemanningsbranschen ifrågasattes av liknande skäl.

- Det är en jättekonstig hybrid, men det finns gott om märkliga anställningar och villkor, bland annat i fastighetsmäklarbranschen.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer