<p>I höstas dog en takläggare när han trampade igenom ett tak på ett hus ägt av ekonomiska föreningen Frillesås lantmännen. </p> <p>Föreningen anlitade byggfirman Henryssons Bygg AB för arbetet. Firman använde dels egna anställda, dels två egna företagare från Slovakien som hade svensk F-skattsedel. I slutet av september föll en av egenföretagarna genom taket och avled. Arbetsmiljöverket konstaterar i sin olycksfallsutredning att byggherren, den ekonomiska föreningen, varken hade utsett en byggarbetsmiljösamordnare för projekteringen eller för själva arbetet. Det saknades också en arbetsmiljöplan som var anpassad för takläggningen. </p> <p>Dessutom hävdar verket att den omkomne ska betraktas som arbetstagare, inte som underentreprenör, trots att han var egenföretagare. </p> <p>Skälen är att han fick timlön, arbetsledning samt verktyg och maskiner från byggfirman. Han hade inte heller något ekonomiskt ansvar om något gick fel i bygget och han jobbade samtidigt som byggfirmans personal.</p> <p>- Arbetsmiljölagens huvudsyfte är att skydda alla som arbetar, oberoende av anställningsform. Och en entreprenör som har så här underordnad ställning kan betraktas som arbetstagare, förklarar arbetsmiljöjuristen Maria Steinberg.</p> <p> Arbetsmiljöverkets begäran om åtalsprövning är skickad till Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål som ska ta ställning till om det ska väckas åtal.</p>
F-skattare bedöms som anställd vid dödsolycka
En entreprenör kan ha arbetsmiljöansvar för fler än sina anställda. Ansvaret kan gälla även egenföretagare. Arbetsmiljöverket vill därför att ansvaret för en egenföretagares dödsolycka prövas rättsligt.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.