F-skattare bedöms som anställd vid dödsolycka

2011-02-23 23:00 Ann Norrby  

En entreprenör kan ha arbetsmiljöansvar för fler än sina anställda. Ansvaret kan gälla även egenföretagare. Arbetsmiljöverket vill därför att ansvaret för en egenföretagares dödsolycka prövas rättsligt.

<p>I höstas dog en takläggare när han trampade igenom ett tak på ett hus ägt av ekonomiska föreningen Frillesås lantmännen. </p> <p>Föreningen anlitade byggfirman Henryssons Bygg AB för arbetet. Firman använde dels egna anställda, dels två egna företagare från Slovakien som hade svensk F-skattsedel. I slutet av september föll en av egenföretagarna genom taket och avled. Arbetsmiljöverket konstaterar i sin olycksfallsutredning att byggherren, den ekonomiska föreningen, varken hade utsett en byggarbetsmiljösamordnare för projekteringen eller för själva arbetet. Det saknades också en arbetsmiljöplan som var anpassad för takläggningen. </p> <p>Dessutom hävdar verket att den omkomne ska betraktas som arbetstagare, inte som underentreprenör, trots att han var egenföretagare. </p> <p>Skälen är att han fick timlön, arbetsledning samt verktyg och maskiner från byggfirman. Han hade inte heller något ekonomiskt ansvar om något gick fel i bygget och han jobbade samtidigt som byggfirmans personal.</p> <p>- Arbetsmiljölagens huvudsyfte är att skydda alla som arbetar, oberoende av anställningsform. Och en entreprenör som har så här underordnad ställning kan betraktas som arbetstagare, förklarar arbetsmiljöjuristen Maria Steinberg.</p> <p> Arbetsmiljöverkets begäran om åtalsprövning är skickad till Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål som ska ta ställning till om det ska väckas åtal.</p>

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer