Få byter spår i asylprocessen

2016-05-10 14:10 Karin Nilsson  
Totalt har drygt 5 804 personer gjort ett så kallat spårbyte till och med i början av april i år, enligt Migrationsverket. Foto: TT-Bild

Allt färre söker arbetstillstånd efter att ha fått nej på sin asylansökan. Varför vet inte Migrationsverket.

Under förra året sökte 632 personer arbetstillstånd i Sverige efter att de fått nej på sin asylansökan. En dryg tredjedel fick ett positivt besked. När reformen om så kallat spårbyte kom 2009, ansökte dubbelt så många, 1 252 personer, om ett arbetstillstånd efter ett avslag. Men sedan dess har antalet gått ned. Varför allt färre utnyttjar den här möjligheten vet inte Migrationsverket.

– Nu kanske många ombud vet vilka regler som gäller, och då är det färre som söker, säger Robert Kollberg, enhetschef på Migrationsverket

Robert Kollberg, som arbetar med arbetstillstånd, konstaterar att reglerna är tuffa. Ansökan ska ha inkommit inom två veckor efter ett avslag, den sökande ska ha haft jobbet fyra månader bakåt i tiden och anställningenRobert Kollberg ska sträcka sig ett år fram i tiden.

– För att bli godkänd ska personen ha etablerat sig på arbetsmarknaden och kunna försörja sig för att bli godkänd. Ett timvikariat räcker inte. Det här begränsar möjligheterna, tror jag.

Robert Kollberg pekar också på att processen är snabb.

– Jag vet inte heller hur många som hinner. Ansökan ska ha inkommit inom två veckor efter avslag.

Totalt har drygt 5 804 personer gjort ett så kallat spårbyte till och med i början av april i år. Av dem har lite fler än en tredjedel fått stanna i Sverige, eftersom de har ett arbete som uppfyller villkoren. Robert Kollberg vet inte om fler kommer att byta spår efter ett avslag framöver, men konstaterar att en längre väntan på asylbesked kan spela in.

– Nu när vi haft så stort inflöde så kan också asylprocessen bli längre. Det kanske gör att fler hinner skaffa sig kontakter och får ett arbete.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer