Få kvinnliga medlare

2022-10-26 16:29 Kamilla Kvarntorp  
"Gamla könsstrukturer sitter i. Men det börjar bli fler kvinnor på höga poster inom fackliga organisationer. Det är möjligt att flera av dem går vidare och blir medlare", säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap. Foto: Edith Beckman

TEMA MEDLING. Endast en fjärdedel av Medlingsinstitutets medlare är kvinnor. Men i takt med att det blir vanligare med kvinnor på tunga förhandlingsuppdrag hos arbetsmarknadens parter väntas de kvinnliga medlarna också bli fler.

Detta är den tredje artikeln i ett tema om medlarnas roll på den svenska arbetsmarknaden. Läs tidigare artiklar.

Läs mer: ”Man måste ha ett stenansikte”

Läs mer: ”Det har varit komplett meningslöst att ha medlare inkopplade” 

Fyrtio personer som har lång erfarenhet av arbetsmarknaden finns i dag med på Medlingsinstitutets lista över medlare. De flesta är pensionärer med partsbakgrund. Men endast tio av medlarna är kvinnor.

Det finns historiska skäl till den manliga dominansen bland medlarna. Många medlare har en bakgrund som förhandlingschef hos någon av arbetsmarknadens parter. Förhandlingscheferna var fram till ungefär 15 år sedan nästan alltid män.

– Gamla könsstrukturer sitter i. Men det börjar bli fler kvinnor på höga poster inom fackliga organisationer. Det är möjligt att flera av dem går vidare och blir medlare, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap.

Han tror att det kan få betydelse om fler kvinnor börjar medla i arbetsmarknadskonflikter. – Det talas om kvinnligt ledarskap. Kvinnor på gruppnivå är kanske skickligare på mellanmänskliga relationer, att läsa av människor, att knåpa ihop förslag som båda parter blir nöjda med. Det gäller förstås inte alla kvinnor.

Men på sikt över många medlingsuppdrag skulle det nog inte skada med fler kvinnliga medlare.

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo konstaterar också att allt fler kvinnor nu har tunga förhandlingsuppdrag och kan bli aktuella som medlare när de går i pension.

– Det vore bra med fler kvinnliga medlare. Jag hävdar inte att män är psykologiskt oskickliga. Men det kan vara bra med både en man och en kvinna som medlare, särskilt om förhandlingen sker i en miljö där det finns både kvinnor och män.

Kamilla Kvarntorp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen